Почти всеки трети диамант у нас, се оказва фалшив. Това обявиха пред Trafficnews оценители, които от години са в бранша с търговията на скъпоценните камъни. Оказва се, че много от тях са менте, внесени от чужбина и основно от Китай. Не е нужно те да са напълно пластмасови или стъклени, за да бъдат определени като бутафорни. Повечето са с изключително ниско качество и не си струват парите, които в повечето случаи са около 2-3 хил. лева за малък камък. 

За да се разбре дали един диамант е натурален или синтетичен, той се подлага на изпитание със специална апаратура. Лабораторната проврка на диаманта за автентичност струва около 30 лева. 

В повечето случаи обаче, камъните се оказват менте или просто по-евтиния еквивалент на диманата. Така много годеници осъзнават, че пръстените, които носят, са имитация, а не истински скъпи бижута, които струват по няколко хиляди лева, коментират  оценители.

Те дадоха и съвети как да се разпознае най-лесно имитацията от истинската скъпоценност. 

Най-лесният начин е да се напълни чаша с вода от чешмата и в нея да се пусне бижуто. Ако то потъне, значи е истинско. Ако обаче изплува на повърхността, значи е фалшфикат. 

„Много хора пренабрегват сертифицирането на бижутата, които купуват. Това обаче са пари на вятъра. Понякога едно украшение може да започне от 600 лева и да стигне до 60 000 лева. Колкото и пари да се дават, е необходимо да знаем, за какво ги даваме“, обясниха оценители. Те не държат да си правят реклама, тъй като една оценка струва не повече от 30 лева, а може да спести хиляди излишни разходи, както и излишни разправии с половинката. 

„Понякога камакът може да ви се стори много голям, но това не означава, че е скъп. Качеството отвътре може да е ужасно. Такива са именно масовите бижута у нас“, обясниха пред Trafficnews от бижутерския бранш. Същото се отнасяло и за малките, но качествени камъни. Преспокойно те можели да са много по-красиви и скъпи, въпреки размерите си. 

На въпрос дали у нас се добиват диаманти, всички търговци отговарят отрицателно. Истината обаче е друга. Официално няма регистрирана нито една находка на истински диамант, за сметка на това обаче се откриват много микро диаманти, които са от т.нар. „разсипни находища“. Това и геоложкия терен дават основание на специалистите да твърдят, че вероятността да има в България диаманти е много голяма. Просто обаче все още никой не е попаднал на нашенския „Кохинор“. 

Смята се, че и това е една от причините много фирми да сключват концесии за добив на полезни и ценни изкопаеми у нас. Според информация на Trafficnews у нас има близо 500 действащи концесии за добив на подземни богатства. Според сключените договори, те са основно за въглища, но процентът на горивните материали се доближава и до този на злато и сребро. Радиоактивните изкопаеми като уран също са атрактивни за миньорските фирми у нас.