Жители на няколко пловдивски села се събраха днес пред посолството на Швейцария, за да протестират срещу добива на инертни материали от кариерата над Белащица. Добивът на подземни богатства  за пореден път стана повод за обвинения между движение "Екогласност", швейцарската фирма - концесионер "Холсим" и държавните институции. В продължение на 2 години жителите на 7 пловдивски села твърдят, че добивът на инертни материали на кариера "Белащица" е незаконен.

"Искаме чиста природа в България както в Швейцария", "SOS за Западните Родопи", "Спрете геноцида на Холсим". С тези и други плакати протестиращите призоваха за спешни мерки. 

Швейцарската компания добива мрамор от находището от 18 години. местните хора обаче твърдят, че през последните години правилата на концесията се нарушават. " Който желае, може да види на какъв терор сме подложени всички живеещи в тези населени места и какви облаци прах през топлите дни и месеци се разнасят над нашите села", казва Павел Гимишев. В селото има напукани къщи, рязко са се  увеличили белодробните заболявания, особено на малките деца. От "Холсим" обаче опровергават твърденията и заявяват, че няма конкретни доказателства за повишена заболеваемост от респираторни заболявания, свързано с дейността на дружеството и ефекта от нея.

"Имаме достатъчно основания да твърдим, че Регионалната инспекция по опазване на околната среда в Пловдив, прикрива нарушенията", казва Емил Георгиев, председател на ПК "Екогласност".  Шефът на РИОСВ доц. Стефан Шилев също отрича обвиненията. "Когато има нарушения, ние ги установяваме, когато имаме и сигнали, тъй като не може постоянно да има хора там, но това е един от най-наблюдаваните обекти в Пловдивска област" казва той. 

Според протестиращите ПК "Екогласност" и жителите на селата Белащица, Брани Поле, Брестник, Марково, Куклен, Гълъбово и Цар Калоян концесионерът е добил инертни материали без да има правото за това. А действията му представляват кражба на държавна собственост, тъй като природните богатства са изключителна държавна собственост, съгласно Закона за подземните богатства и с действията си по нерегламентиран добив дружеството отнема държавно имущество. "В резултат на хищническа дейност на компанията, при добив на скални материали от находище Белащица, природа около 200 декара концесионна площ се унищожава. Връх Калоян, който предпазва от резки климатични промени, е на път да изчезне", каза Георгиев. За проблема са сизирани прокурата, ДАНС , НАП и още няколко министерства. 

Днес протестиращите изсипаха три чувала с материали пред оградата на посолството. Протестиращите са категорични, че ако не бъдат чути, протестът ще се пренесе и в Брюксел. 

Жандармерия блокира пътя над Белащица, проверяват камиони от кариератаНа 6 септември недоволни жители от 5 села излизат на протест срещу добива ва инетртни материали