Родителите на алпиниста Иван Томов, който загина при спускане от връх Лхотце на 17 май, не искат той да бъде погребан под осемхилядника, а спешно събират пари, за да приберат тялото му в Русе. Това обясни приятелката на Томов - Янислава Георгиева.

Според нея необходимата сума е 70 000 долара. Средствата могат да бъдат превеждани на банкова сметка на името на бащата на Иван Томов - Юрий Любенов Томов.

Георгиева обясни, че сезонът на изкачванията на връх Лхотце скоро ще приключи, като по тази причина средствата трябва да бъдат набрани възможно най-скоро. Отделно, операцията по свалянето на тялото ще бъде много трудна.

От туристическо дружество "Приста" в Русе, в което е членувал Иван Томов, съобщиха, че ще подкрепят решението на родителите му за набиране на средства за репатриране на тялото на алпиниста. Ден по-рано от дружеството заявиха, че загиналият ще бъде погребан в процеп в скалите под Лхотце, а в негова памет ще бъде посаден дъб.  

Желаещите да помогнат на родителите могат да помогнат като пратят дарения  на банковата сметка на името на бащата Юрий Любенов Томов.

IBAN: BG58BPBI79211043088601 в български лева

ЮРОБАНК И ЕФ ДЖИ-РУСЕ

 

Иван Томов остава завинаги под връх Лхотце, садят дъб в негова паметЗагиналият алпинист ще бъде погребан в процеп под осемхилядника