Леонардо да Винчи е създател на някои от най-емблематичните произведения на изкуството в света, но историческите сведения показват, че той се е водил борба да завърши творбите си. 500 години след смъртта му, изследователят на King's College в Лондон професор Марко Катани предлага най-доброто обяснение за неспособността на Леонардо да завърши проектите - великият художник може да е имал дефицит на вниманието и хиперактивност (ADHD).

Професор Катани излага доказателствата в подкрепа на своята хипотеза като се позовава на исторически сведения за работните практики и поведение на Леонардо. Освен че обяснява хроничното отлагане и забавяне, хиперактивността и дефицитът на вниманието могат от друга страна да бъдат фактор за изключителното творчество и постижения на Леонардо в областта на изкуството и науките.

Професор Катани от Института по психиатрия, психология и неврология при Кинг казва: "Макар че е невъзможно да се направи следклинична диагноза за някой, който е живял преди 500 години, аз съм убеден, че ADHD е най-убедителната и научно приемлива хипотеза за обяснение. Трудно е било за Леонардо да довърши творбите си. Историческите данни показват, че той е прекарал прекалено много време в планирането на проекти, но му е липсвало постоянство. ADHD може да обясни аспектите на темперамента на Леонардо и неговия странен гении.

ADHD е поведенческо разстройство, характеризиращо се с непрекъснато отлагане на работата, невъзможност за завършване на задачи, скитане на ума и усещане за физическо безпокойство в тялото. Докато най-често се активира в детска възраст, ADHD все повече се диагностицира и сред възрастни, включително студенти и хора с успешна кариера.

Трудностите на Леонардо с придържането към задачите са били широко разпространени от детството, пише Neurosciencenews. Отчети на биографи и съвременници показват, че Леонардо е бил в постоянно движение, често прескачайки от задача към задача - нещо много харатерно за психическото разтройство (ADHD). Подобно на много от тези, които страдат от ADHD, той е спал много малко и е работил непрекъснато през деня и нощта чрез редуващи се бързи цикли на къси дрями и будуване.

Има и косвени доказателства, че мозъкът на Леонардо е бил организиран по различен начин в сравнение със средностатистическия такъв. 

Може би най-отличителната и все пак разрушителна страна на съзнанието на Леонардо е била неговото ненаситно любопитство, което е провокирало творчеството му, но в същото време го е и разсейвало. Професор Катани обяснява, че ADHD може да има положителни ефекти, например, скитането на ума, което може да стимулира творчеството и оригиналността. Въпреки това, макар и полезни в началните етапи на творческия процес, същите черти могат да бъдат пречка, когато интересът се измести към нещо друго.

Невероятно е, че Леонардо се е смятал за човек, който не е успял в живота си, а случаят с неговата хиперактивност и дефицит на вниманието доказва, че разтройството не е свързано с ниския коефициент на интелигентност или липсата на усещане за творчество.