Фронтменът на френската прогресив дет метъл банда Gojira Жозеф Дуплантие защити категорично групата си от обвиненията в сатанизъм, които се появиха в интернет средите, малко след уникалното им изпълнение на откриващата церемония на олимпийските игри в Париж. Gojira бяха една от най-приятните изненади на церемонията, справиха се отлично и изпълниха своя версия на популярната песен от френската революция „Ah! Ça Ira“.

Отделно от това изпълнението им беше съвместно с оперната певица Марина Виоти, което го превърна в незабравимо извижяване. То обаче се случи на фона на няколко обезглавени фигури, сред тях и кукла на убитата по време на революцията кралица Мария Антоанета. Както можем да се досетим – някои хора се засегнаха от общия фон, а сред християнските среди се прокрадна и темата за сатанизма. Тя бе яхната и от някои известни личности, сред тях и крайно противоречивия инфлуенсър Андрю Тейт, срещу който към днешна дата се водят четири отделни дела (в Румъния и Обединеното кралство). Сред потенциалните му престъпления са “сексуално насилие и организирана престъпна група за трафик на жени”. Та моралният стожер Тейт си позволи открито да обвини групата в “сатанизъм и почитане на дявола”.

Авторитетното издание Rolling Stone направи съвсем прясно интервю с групата, в което бе засегната и тази тема. Ето какво смята по въпроса лидерът на бандата Жозеф Дуплантие:

“Сатанизъм? Нищо подобно. Та това е историята на Франция. Да не кажа, че в това ни е чара донякъде – обезглавени хора, червено вино, кръв навсякъде – в това има нещо романтично, за нас е нормално. Във всеки случай – тук няма капка сатанизъм. Вижте, Франция е държава, кото успешно е успяла да раздели религията от държавата по време на революцията. Това е нещо много важно за нас, върху това се градят устоите на републиката ни. Имаме специален термин за това нещо: ‘laïcité’. Това означава, че държавата вече е светска, не е религиозна и по този начин всички са абсолютно свободни да се изразяват и да използват всякакви символи. Всичко опира да историята и до фактите. Ние изобщо не се вглеждаме толкова навътре в символизма и по никакъв начин не го свързваме с религията.”

Rolling Stone попитаха лидера на групата какво мисли за отговорността, която е легнала върху плещите им, тъй-като на практика те бяха като посланик на рок музиката в световен мащаб по време на церемонията. Ето и отговора:

“Опитвам се да не мисля прекалено много за това, но като го направя – просто съм изумен наистина. Замислете се – олимпийският комитет можеше да покани буквално когото си поиска. И тук си мисля за групи като Metallica и AC/DC, които са символи в нашия жанр, всички ние ги почитаме, това са нашите герои. Никога не сме се смятали за много велика група и не очаквахме, че могат да ни поканят да свирим на откриването на Париж 2024. Толкова е странно, невероятно е. Струва ми се, че организаторите си бяха поставили за цел да дадат надежда на хората, да им покажат нещо ново. Днес вече сме виждали всичко – от кацането на Луната до ИИ (Изкуствен интелект). Така че за олимпийския комитет и града на Париж беше голямо предизвикателство да измислят нещо наистина оригинално. И те го направиха, поканиха и нас, опитахме се да покажем на какво сме способни. За нас е изключително важно, че метъл и опера не бяха виждани досега на живо в такъв мащаб, пред толкова много хора. Това е едно послание на Франция към света. С него ние казваме: Вижте, ние все още правим неща, които бутат напред границите на развитие. Браво на Франция, че успя да направи всичко това.”

Gojira e считана за най-важната френска рок и метъл група в последните години. През 2016 г. Metal Hammer я определиха като “най-важната метъл група” в момента. Вече три пъти музикантите са номинирани за наградата Грами. Респект за тях и за изпълнението им при откриването на летните олимпийски игри в Париж.