Трима алпинисти са изчезнали на път за К2. Вече 30 часа няма новини за Джон Снори, Али Садпара и Хуан Пабло Мор, пише във фейсбук алпинистът Чанг Дава Шерпа, който ръководи експедицията под К2. На 5 февруари около 1 часа сутринта местно време Джон, Али и Саджид, синът на Али тръгват към върха от Лагер 3. Към тях се присъединява и Хуан Пабло (без кислород).

Около обяд Саджид съобщава от Лагер 3, че са заедно около Гърлото на бутилката в 10 часа сутринта, в добра кондиция са и продължават към върха, като само той се връща към Лагер 3 заради проблем с регулатора на кислородната бутилка. Саджид е чакал Али, Джон и Хуан Пабло за над 20 часа. Успели да го навият да слиза надолу, защото е бил прекалено дълго на голяма височина и е изморен и няма как да им помогне, ако се върнат. Двама от шерипите Темба Боте и Фурбу Кусант останали в Лагер 1 да приготвят храна и топла вода за Саджид и да му помогнат, ако е необходимо. Изпратени са два хеликоптера от Армията с по двама пакистански алпинисти в тях за да търсят изчезналите. Плотите са инструктирани да летят на максимално ниска височина. Температурата е прекалено ниска, а вятърът над 6500 метра е над 35 км/ч.

Припомняме, че вчера родният алпинист Атанас Скатов е паднал от 400 метра височина и е загинал на място. Той изчезна в подножието на К2. 42-годишният ни алпинист е паднал на връщане от Лагер 3, след опит да атакува вторият по-височина връх в света. По последна информация, въжетата, с които се е придвиждал Скатов са били напълно здрави и не са причина за инцидента. Предполага се, че българинът се e oткачил и затова е паднал.

Какво е довело до инцидента със Скатов на К2?Въжетата са били напълно здрави