Въжетата, с които се е придвижвал българският алпинист Атанас Скатов, са били напълно здрави и не са причина за инцидента. Това заявиха от непалската агенция е организирала изкачването. Предполага се, че Скатов се е изпуснал и затова е паднал, предаде БНР.

Както съобщихме, днес по-рано стана ясно, че е открито тялото на алпиниста. В момента тялото му се превозва с хеликоптeр към пакистанския град Скарду. 

В хеликоптера е и годеницата на Скатов, която е била в базовия лагер, съобщава в туитър Alpine Adventure Guides - Пакистан.

“Въжето не се е късало... По него са преминали и други катерачи, даже и в момента го правят. Същото въже е. Те трябва да откачат и разкачат предпазителите… Може би е паднал, докато е правил това. Сигурно е бил много уморен”, каза Нова Танешар Гурагай, мениджър на компанията Seven Summit Treks.

"Втората жертва тази зима на K2. Преди няколко седмици Серги Миньоте, сега Атанас Скатов, след падане от голяма височина при връщане от лагер 3 (7300 м.)", написа в Туитър полякът Михал Родак.

Алпинисти от цял свят вече изказват съболезнования в социалните мрежи.

До момента  42-годишният Атанас Скатов бе изкачил десет осемхилядника, като до Хималайската корона му оставаха К2, Шиша Пангма, Броуд Пик и Нанга Парбат. Той изкачи самостоятелно и без кислород Чо Ойю, а без шерпи стъпи на Гашербрум I и Гашербрум II. Освен това българинът бе първият веган, изкачил върхове като Аконкагуа (6961 метра), най-високия връх в света Еверест (8848 метра), както и Анапурна 1 (8091 метра) и Лхотце (8516 метра).

В публичните си изяви той често изтъкваше, че е веган, а основна тема в разговорите му беше тази за опазването на природата.

Сегашната му цел бе зимно изкачване на К2. Първото такова бе осъществено през януари тази година, когато общо десетима непалци стъпиха заедно на най-високия връх