Русия е в дефолт по външния си дълг за първи път от над един век, съобщава агенция Блумбърг, цитирана от БТА.

От месеци страната успява да намери начини да заобиколи санкциите, наложени й от Запада заради инвазията в Украйна, но в края на неделния ден (26 юни) изтече гратисният период за плащане на лихви на стойност около 100 млн. долара, дължими на 27 май - краен срок, пропускането на който се счита за дефолт, уточнява агенцията.

Потвърждаването на дефолта обаче може да отнеме известно време, отбелязва Асошиейтед прес.

Предвид щетите, вече понесени от руската икономика обаче дефолтът засега е най-вече символично събитие и вероятно слабо ще повлияе опитите на Русия да се справи с двуцифрената инфлация и най-силното свиване на икономиката от години.

Миналия месец министерството на финансите на САЩ блокира възможността на Москва да изплаща задълженията си към международни инвеститори чрез американски банки.

Руското министерство на финансите многократно заявява, че страната ще продължи да изпълнява задълженията по дълга си въпреки отказа на САЩ да удължат лиценза за обслужването му, а плащанията ще бъдат правени в рубли, припомня ТАСС. Според финансовия министър Антон Силуанов САЩ и ЕС създават изкуствени прегради пред обслужването на руския външен дълг, за да "й поставят печат "в дефолт"".