Украинският президент Володимир Зеленски заяви днес в разговор с германския канцлер Олаф Шолц, че е признателен за дадената от Берлин зелена светлина за изпращането на танкове "Леопард" на Киев, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Благодарим искрено на канцлера и на всички наши приятели в Германия", написа Зеленски в Туитър и уточни, че е разговарял по телефона с Шолц.

Междувременно генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг приветства решението на Германия да даде танкове на Украйна.

Столтенберг написа в Туитър, че "силно приветства" решението на Берлин: "В критичен момент от войната на Русия тези танкове могат да помогнат на Украйна да се защити, да победи и да надделее като независима държава".

Френският президент Еманюел Макрон подчерта, че решението на Берлин засилва френската подкрепа за Киев с плановете на Париж също да изпрати танкове.

Френското президентство също приветства решението на Берлин да изпрати бойни танкове Leopard 2 в Украйна и да позволи на други държави да направят същото в подкрепа на борбата на страната срещу Русия.

"Франция приветства германското решение, което разширява и засилва подкрепата, която предоставихме с доставката на AMX10 RC", се казва в изявление на Елисейския дворец, имайки предвид произведената във Франция по-лека бойна машина, която Париж също се стреми да изпрати в Украйна.

AMX10 RC е френска бронирана бойна машина, произведена от Nexter Systems за бронирани разузнавателни цели.

Междувременно украински военен говорител съобщи, че украинските сили са се изтеглили от град Соледар в Донецка област.

За първи път украинската страна потвърждава, че Соледар е под контрола на руските сили, след като преди повече от седмица Москва обяви, че го е завзела.

Соледар е миньорски град, богат на залежи с каменна сол.

Според експерти Русия ще го използва, за да обкръжи съседен Бахмут.