Великобритания обяви днес санкции срещу физически лица и компании, които обвинява, че са действали като финансови посредници на руските олигарси Роман Абрамович и Алишер Усманов, предаде Ройтерс, като се позова на изявление на британското министерство на външните работи.

"Новите мерки са насочени срещу онези, които помагат на двамата видни бизнесмени да избегнат пълната сила на санкциите, които бяха наложени след нахлуването на Русия в Украйна", се казва в изявлението на дипломатическата централа на Лондон.

"Затягаме примката около руския елит и онези, които се опитват да му помогнат да скрие своите пари за война", каза в изявлението британският външен министър Джеймс Клевърли.

"Ще продължим да прекъсваме техния достъп до активите, които са смятали, че са успешно скрити", допълни Клевърли.

Правителството на Обединеното кралство съобщи, че санкции са наложени на Деметрис Йоанидес и Христодулос Василиадис, двама кипърци, които се смятат за "професионални поддръжници", помогнали за създаването на офшорни структури и тръстове.

Най-новите санкции са насочени също и към финансовата мрежа на Усманов, включително холдинга "УСМ" (USM) и компаниите "Кързън скуеър" (Curzon Square Ltd.), изпълнявала според Великобритания ролята на негов офис в Лондон, и "Ханли" (Hanley Ltd.), се казва в изявлението.

Според Лондсон, който замрази активите на Абрамович и Усманов миналата година, няколко седмици след нахлуването на Русия в Украйна през февруари, мерките гарантират, че активи, свързани с Усманов, включително имението за 90 милиона паунда (около 102 милиона евро) "Бийчууд хаус" в Лондон, остават под действието на санкциите.

Великобритания е замразила активи за милиарди лири стерлинги и санкционирала повече от 1550 лица и 180 дружества от Русия през последната година в опит да накаже Москва за военния конфликт в Европа и да попречи на нейната способност да продължи.