Над 600 доброволци работят в Културния център на Одрин, който е превърнат в място за обработка на дарения за пострадалите при унищожителното земетресение южната част на Турция. Тук пристигат даренията от района преди да бъдат натоварени в ТИР-ове, които да ги откарат на над 1000 километра на юг, където хиляди останаха без дом заради природното бедствие.

Преди унищожителното земетресение в Културният център са се провеждали уроци по музика, рисуване, актьорско майсторство. След бедствието занятията са прекратени, а центърът се е превърнал в пункт за обработка на дарения.

Организацията е създадена от община Одрин, а доброволците действат изключително координирано. Освен този пункт за набиране и обработка на помощи в града има още един – в спортна зала, който се организира от областната управа.

В двата пункта даренията се обработват и сортират, предаде 24 часа. След това се товарят на ТИР-ове, които ги отнасят към пострадалите райони.

21-годишният студент от Тракийския университет в Одрин Мехмед Джан е един от доброволците. Той е решил да участва в кампанията след като видял покъртителните картини на разрушенията след земетресението и мъката на хората.

 

„Реших, че и аз трябва да бъда полезен с нещо за пострадалите“, каза Мехмед Джан. Заедно с него са още 15 студенти от отбора по баскетбол, с който играе.

„Когато стана земетресението бяхме във ваканция, която беше удължена със седмица заради случилото се. Опитваме се да помагаме с каквото можем“, каза още студентът.

Потокът от дарители не секна през целия ден в сряда. До обяд към пострадалите райони бяха изпратени 8 тира с помощи.

Такситата в Одрин също се включиха в дарителската акция. Те превозват напълно безплатно помощи от домовете на дарителите до двата пункта.

Хората даряват дрехи, пакетирани храни, варива, напитки, електрически и газови печки, палатки, спални чували, завивки и санитарни материали.

"Няма близки или приятели в района на земетресението. Но това, което видяхме по телевизията ни потресе. Решихме, че не можем просто да стоим и да гледаме, а сме длъжни да помогнем на страдащите. Единственият начин, по който можехме да го направим е чрез дарение", заяви Али Акън, който беше донесъл до Културния център цял багажник с вещи.