Украйна извършва преход към "офанзивни действия" особено към Бахмут, в Източна Украйна, обяви в "Телеграм" заместник-министърът на отбраната Ханна Маляр.

Коментарът на Маляр, в който се говори за "дефанзивен" режим на "врага" в битки от "локално" значение, съвпада с оценките на американски представители за наличие на "знаци", че дългоочакваната контраофанзива на Украйна може би най-сетне е започнала.

Малко след съобщението в Мариупол - в югоизточната част на Донецка област - бе задействана система за противовъздушна отбрана.

"Какво става в момента? Продължаваме отбраната, която започнахме на 24 февруари", написа в "Тeлеграм" Ханна Маляр. "Дефанзивната операция нвключва всичко, включително контраофанзивни действия. Следователно в някои райони преминаваме към офанзивни действия."

Два дни след като украинският президент Володимир Зеленски обяви готовността на страната за контраофанзивата, Русия съобщи за убити 250 украински военни при тяхна офанзива западно от Донецк. Киев отрече, но от сухопътните сили дойде знак, че офанзивни бойни действия се водят - в населено място недалеч от Бахмут.

"На юг - врагът се отбранява. Продължават сражения от местно значение", пише още Маляр и допълва: "Защо руснаците активно пускат информация за контраофанзива? Защото трябва да отклоняват вниманието от разгрома по бахмутското направление."

Самата Украйна същевременно дава разнопосочни сигнали. Съветникът на началника на кабинета на президента на Украйна Михайло Подоляк написа в "Туитър" преди няколко часа, че Москва вече е "активно ангажирана с отблъскването на... глобалнаофанзива, която "още не съществува"".

Подоляк се пошегува и че Киев наблюдава този процес на "унищожаване" на хиляди единици украинска бойна техника с интерес, но ако искат да знаят истината, всички трябва да "следят само официалните новини от Украйна".

За "Ню Йорк таймс" събеседници от американската администрация отбелязват, че сражения се водят в няколко точки на фронтовата линия. Това става в ден, когато пратеник на папа Франциск пристига в Украйна, за да проучва възможностите за мир. Руски военни блогъри отиват още по-далеч, като съобщават, че украинската армия е осъществила напредък в някои райони.