Профсъюзни деятели, разгневени от решението на президента Еманюел Макрон да повиши възрастта за пенсиониране във Франция без окончателно гласуване в парламента, блокираха музея Лувър в Париж в понеделник, разочаровайки тълпи от посетители.

Демонстрирайки срещу плановете повечето французи да работят допълнително две години до 64 години, за да балансират пенсионния бюджет, протестиращи се събраха в подножието на стъклената пирамида на Лувъра. Един банер гласеше „Пенсионирайте се на 60 – работете по-малко, за да живеете по-дълго“.

„Това е нелепо, ние идваме от всяка точка на света с децата си, за да посетим музей и е нелепо, че 20 души блокират входа“, каза Самуел, мексикански турист. 

„Наистина разбирам, че има проблем. Всички бихме искали да отидем и да видим „Мона Лиза“, но очевидно няма да се случи“, каза Джейн, посетителка от Лондон.

Служители на Лувъра бяха сред протестиращите пред известния музей. Екскурзовод на Лувъра излезе, за да се обърне към посетителите. „Надяваме се, че разбирате причините ни“, каза тя. Протестът дойде един ден преди десетия кръг от национални стачки и улични шествия и последва насилието в градовете във Франция заради промените в пенсионната система.

Отделно от това парижката полиция съобщи, че провежда операция за предотвратяване на неразрешени събирания пред Центъра Помопиду, друг забележителен музей в Париж.