Второто най-натоварено летище в Европа ще бъде обхванато от стачка в разгара на летните ваканции. Служителите по сигурността на Хийтроу обявиха, че подновяват протестите си за по-високи заплати.

Очаква се стачката да бъде най-голямата в историята на аеропорта. Ще започне на 24 юни и ще продължи до 27 август. Ще протестират около 2000 служители по сигурността, като те ще спират работа в най-натовареното за пътуване време. Например, ще стачкуват в продължение на по четири дни в края на юли и на август, когато започва и свършва ученическата ваканция и хиляди хора бързат да започнат или приключат почивката си. Летищните власти вече разработват аварийни планове как да се справят със случващото се и предупреждават пътуващите да си оставят повече време за обработване на документите и багажа, тъй като е възможно да се стигне до опашки.

„Не пътуваме често на почивка в чужбина. Ходихме преди няколко години, а и тогава имаше стачки по летищата. Тази година ще почиваме в Корнуол, Южна Англия. Цените са много високи, особено през лятната ваканция, когато децата не са на училище, така че трябва доста добре да си правиш сметката”, коментира англичанин.

В битката със стачките държавата впрегна армията и моряците. Те ще бъдат обучени как да проверяват личните документи на пътниците, за да не се стига до транспортен хаос.
Цената на самолетен билет дори до евтини туристически дестинации, като България и Турция, са над 400 паунда или 900 лв. през летния сезон, което на фона на рекордната инфлация в Англия е непосилна цена за доста хора.

Много от българите във Великобритания също няма да пътуват това лято. Притиснати от непрекъснатото поскъпване на редица стоки и услуги и несигурността по летища и пристанища заради протести, те избират да останат в разгара на лятото в Англия и да пътуват през пролетта или есента до родината.