Военният министър на Русия Сергей Шойгу и началникът на Генералния щаб на въоръжените сили Валерий Герасимов ще подадат оставки в замяна на това да спре настъплението на военният конвой "Вагнер" към Москва - това гласят публикации, позоваващи се на руски държавни медии.

Именно заради несъгласието с политиките на Шойгу и Герасимов собственикът на "Вагнер" Евгений Пригожин предприе военното настъпление към Москва. Като по-рано днес той подчерта, че нито той, нито "Вагнер" искат оставката на Путин.

Освен оставките, Русия е обещала и амнистия за наемниците на Пригожин, повечето от които са затворници, като сред тях има и такива с доживотни присъди.

В публикацията за спирането на конвоя на руската държавна информационна агенция ТАСС бе обяснено, че президентът на Беларус и Путин са измислили вариант да предложат "гаранции за безопасността" на наемниците на Пригожин. Видеа в социалните мрежи показват как конвоят се връща обратно, тежко охраняван от полицията.

Третата договорка е бойците на частната армия да могат да се върнат обратно в Африка, от където пристигнаха някои от тях, за да се включат в метежа.

Междувременно губернаторът на руската Липецка област, разположена южно от Москва, обяви началото на отмяната на мерките за сигурност, взети вчера, след като Евгений Пригожин нареди на хората си, които напредваха към Москва, да се обърнат посоката и да се върнат в лагерите си, предават Франс прес.

"Наложените ограничения започват да се премахват. В близко бъдеще ще отворим отново достъпа до пътищата в областта", съобщи губернаторът Игор Артамонов в "Телеграм".

Говорителя на Кремъл Дмитрий Песков от своя страна заяви, че наказателното дело срещу Пригожин ще бъде прекратено, а той ще замине за Беларус. Това стана ясно от съобщение в канала на лидера на „Вагнер” в Telegram.

„Ситуацията беше решена без загуби. Постигната е договореност ЧВК „Вагнер” да се върне в лагерите. Някои от тях, ако желаят, ще сключат договори с Министерството на отбраната. Това се отнася за части, които не са участвали в бунта. Що се отнася до останалите бойци, никой няма да ги преследва, имайки предвид техните заслуги на фронта. Винаги сме уважавали техните подвизи”, подчертава Песков.