Генералният секретар на Съвета на Европа Мария Пейчинович-Бурич призова страните членки “да не отстъпват от демокрацията", предаде ДПА.

В годишния си доклад, който беше публикуван днес, Бурич заяви, че стандартите на Съвета на Европа трябва да се прилагат във всеки аспект от живота на европейците.

Бурич коментира руската "брутална, незаконна и продължаваща агресия срещу Украйна“, като подчертава, че действията на Москва са причинили изключително голямо страдание и смъртта на хиляди хора, милиони украинци са били принудени да напуснат страната си, има много ужасяващи разкази за измъчвания, изнасилвания и загуби.

"Жадуваме за завръщане към мира - траен мир, основан на справедливостта", заявява Бурич в доклада си.

Текстът поставя акцент върху "новите закони и злоупотребата със съществуващите с цел ограничаване на гражданското общество“

Публични демонстрации неправилно са класифицирани като опасни, а срещу демонстранти се използва прекомерна сила, пише Бурич. Освен това неправителствените организации се сблъскват с все повече финансови ограничения и бюрократични пречки.

В доклада се констатира и увеличаване на насилието срещу журналисти, предаде БТА.

Друг проблем е поляризираната политическа среда, в която продължава да се разпространява реч на омразата. Тя често е насочена срещу жените и редица малцинства и уязвими групи, се казва още в доклада.

Държавните и правителствените ръководители на 47-членния съвет ще проведат четвъртата си среща на върха на 16 и 17 май.