Руската армия съобщи, че е подновила ударите си по завода "Азовстал" в пристанищния град Мариупол, предаде Асошиейтед прес.

Говорителят на руското министерство на отбраната Вадим Астафиев каза днес, че украинските войници, укрепили се в завода, "излизат от бункерите, заемат огневи позиции на територията и в помещенията на завода". Говорителят добави, че руските сили заедно със силите на сепаратистите от самопровъзгласилата се Донецка народна република използват "артилерия и бойна авиация, за да унищожат тези огневи точки".

„Бяхме обстрелвани цяла нощ, две жени бяха убити и сега е в ход щурм на "Азовстал“, каза от своя страна Святослав Паламар, заместник-командир на полка „Азов“, цитиран от Франс прес. Той призова украинския президент Володимир Зеленски към „решителни действия, защото ситуацията е много сложна“.

Металургичният завод е последният бастион на украинската съпротива в град Мариупол, който като цяло е под контрола на руските сили. Повече от 100 цивилни, включително малки деца, бяха евакуирани от завода със съдействието на ООН и Червения кръст. По-рано днес кметът на Мариупол Вадим Бойченко, който е напуснал града, каза, че още повече от 200 цивилни остават блокирани в завода "Азовстал" след договорената от ООН евакуация в неделя и вчера, предаде Ройтерс.