Британската полиция глоби премиера Риши Сунак за това, че не е поставил предпазен колан в колата, докато е снимал видеоклип за социалните мрежи. Автомобилът се е движел, уточняват световните агенции.

Полицията на Ланкашир заяви по-рано в Twitter без да споменава името на министър-председателя: "Днес издадохме условно предложение за фиксирана глоба на 42-годишен мъж от Лондон". Фиксираното наказание означава, че Сунак може да плати глоба, за да избегне съдебно заседание.

В изявлението, изпратено от Даунинг стрийт се казва, че Сунак "напълно приема, че това е било грешка, и се е извинил". "Той, разбира се, ще се съобрази с фиксираната глоба", се казва в съобщението.

По информация на Би Би Си глобата за неизползване на предпазен колан като пътник в автомобил е 100 паунда (124 долара). Ако случаят стигне до съда, Сунак може да плати до 500 паунда.

Сунак е изготвял видео за политиките си за стимулиране на растежа. То е заснемано по време на пътуване до Ланкашир в северната част на Англия и в него премиерът и лидер на консерваторите без колан говори от задната седалка на движещ се автомобил.

Транспортните навици на Сунак вече бяха повод за разговори в Обединеното кралство. Политическите му съперници взеха на прицел използването на частен самолет за извършване на множество кратки полети през последните дни.