В ход е всеобхватен проект за почистване на стойност 1,4 милиарда евро за превръщане на вредните води на Сена в място за плуване. По време на Летните олимпийски игри в Париж догодина някои плувни състезания ще се проведат във водите на Сена, съобщава Euronews Travel. Това е част от амбициозен план за почистване на реката и за безопасна за плувците.

Въпреки че реката беше домакин на състезания по плуване по време на Олимпийските игри през 1900 г., къпането в Сена е забранено от 1923 г. поради опасност от трафик на лодки и замърсяване на водата.

Сега градът иска да съживи реката като място за плуване както за Олимпиадата, така и за обществеността до 2025 г.

Безопасно ли е да плувате в Сена?

Докато бреговете на Сена може да са романтично място за разходка, водите й са станали толкова токсични, че дори рибите се борят да оцелеят.

Освен че е сметище за счупени велосипеди и боклук, реката на Париж е замърсена от непречистени отпадъчни води.

Основната функция на водния път сега е да транспортира стоки и хора на лодки.

Това обаче е готово да се промени. Посетителите на града след няколко години може да се окажат, че се потапят в известните води.

Проект за 1,4 милиарда евро за възстановяване на Сена

В ход е всеобхватен проект за почистване на стойност 1,4 милиарда евро за превръщане на вредните води на Сена в място за плуване.

Инициативата се проточи от десетилетия, но наближаващата олимпиада ускори работата.

Реката трябва да бъде готова за олимпийския триатлон и състезанията в открити води до юли следващата година, последвани от параолимпийските игри.

Сена ще бъде и централната част на церемонията по откриването, която ще се проведе по водите и бреговете.

Проектът за почистване включва мерки срещу домовете и плаващите къщи, които изпразват отпадъчните си води в реката, и подобряване на пречиствателните станции за отпадни води.

Огромни резервоари за съхранение също са в процес на изграждане, за да се предотврати изливането на пълни с бактерии отпадъчни води в реката, когато вали.

Кога хората ще могат да плуват в Сена?

След Олимпиадата реката ще бъде отворена за обществеността през лятото на 2025 г. Кметството проучва местоположението на пет места за плуване по поречието на Сена, както в Париж, така и извън него.

Вероятно ще има две на брега на Parc Rives de Seine и една на ръкава Marie в центъра на Париж, една на пристанището на Берси в 12-ти район и една на Allée du Bord-de-l'Eau в Булонският лес през 16-ти.

Тъй като Париж е изправен пред знойни летни температури от потенциално над 50 градуса по Целзий до 2050 г., годните за плуване води също ще помогнат на града да бъде по-пригоден за живеене в бъдеще.

Проектът също така се надява да вдъхнови други градове да започнат да правят водните си пътища по-безопасни.

„Това ще създаде вълни, така да се каже, по целия свят, защото много градове наблюдават Париж“, казва Дан Ангелеску, учен, който проследява качеството на водата на Сена за кметството с редовно вземане на проби.

„Това е началото на едно движение“, казва той. „Надяваме се поне така.“