Днес Германия изключва последните си три ядрени реактора. Събитието ще бъде съпроводено от празненства на привържениците на решението и протести на противопоставящи се. Едва ли е имало казус, който да е разделял германците толкова много, колкото ядрената енергия. От една страна за противниците на ядрената енергия това е закъснял успех след 50 години демонстрации, но от друга социологическите агенции отчитат, че почти 2/3 от германците са против изключването на последните три ядрени реактора. Учени дори изпратиха писмо до канцлера Шолц и в него призовават за продължаване на работата на системите в „интерес на гражданите на Германия, Европа и света“.

Всъщност аварията във АЕЦ Фукушима през 2011 г. реши съдбата на атомните електроцентрали в Германия и тогавашният канцлер Ангела Меркел заяви, че идва краят на ядрената енергетика в страната. Последните три ядрени реактора трябваше да бъдат изключени още миналата година, но заради войната в Украйна срокът бе удължен. Възможно ли е в Германия да останем на тъмно и ще последва ли Европа този пример? Пред Нова тв говори доктор Томас Тром от Института за технологии в Карлсруе.

„Тези четири процента от микса на електроенергията, които произвеждат трите атомни реактора не са много. Но цените на електроенергията са високи в Германия и вероятно ще се покачат още малко”, обясни Тром.

Друг важен въпрос, който обществото си задава е как ще бъде запълнена липсата на трите ядрени реактора.

„В началото това със сигурност ще е втечненият газ. За в бъдеще терминалите ще бъдат важни, както и зелената енергия. Но тя не е постоянна и е зависима от външни фактори. Затова се нуждаем и от масивното изграждане на технологии за съхранение на енергията. В началото на декември 14 дни нямаше никакво слънце и съвсем малко вятърна енергия. Затова смятам, че се нуждаем от дълготрайни решения и технология за съхранение в случай, че отново изпаднем в такава ситуация”, поясни Тром.

Според доктора ядрената енергия ще има бъдещо приложение в Европа.

„Чуваме от Чехия, Полша, Франция, Финландия планове за изграждане на нови ядрени реактори. Затова мисля, че ние в Европа ще имаме микс от зелена и ядрена енергия. Знаем, че Германия е зависима от внос на електроенергия. Затова мисля, че и за Германия няма да е лошо, ако в Европа има микс от зелена и ядрена енергия”, допълни Томас Тром.