Икономиката на Германия се сви с 2,2% през първите три месеца на тази година, тъй като пандемията го тласна в рецесия, сочат официалните данни. Това е най-големият тримесечен спад от 2009 г., след страната беше погълната от световната финансова криза. 

Данните от Федералната служба за статистика идват, когато Германия предприема първите си предварителни стъпки за излизане от блокирането. 

Магазините се отварят отново, учениците постепенно ще се върнат в клас, а футболът се рестартира зад затворени врати. В същото време данните за последните три месеца на 2019 г. бяха преразгледани, за да покажат свиване от 0,1%. Това означава, че ръстът на БВП на Германия е отрицателен за две последователни тримесечия, техническото определение за рецесия.

Цифрите са в съответствие с пазарните очаквания, казва кореспондентът на BBC за глобалната търговия Дейвид Даршини. 

Германската икономика вече беше по-слаба преди началото на пандемията, тъй като търговската война между САЩ и Китай хвърли сянка върху активността. Статистическата служба предупреди, че данните са подложени на голяма несигурност, като следващата оценка трябва да излезе на 25 май. 

Несигурността се отразява и данните за първото тримесечие за икономиката на еврозоната като цяло, от които Германия е най-големият компонент. 

Първа оценка за еврозоната, издадена в края на миналия месец, показа рекорден спад от 3,8% за периода януари-март, но преработените цифри по-късно могат да се окажат още по-лоши.

"Германската икономика върви на върха на рецесията от началото на 2019 г., но вече не може да се скрие", казва Клаус Вистесен, главен икономист на еврозоната.

„Разширяването на бизнес цикъла в Германия, започнало през 2013 г., завърши решително  и в близко бъдеще преди възстановяването предстои много болка.“