Испанският орган за защита на конкуренцията е започнал разследване срещу Google заради "възможни антиконкурентни практики". Американския гигант е обвинен, че е наложил "неравнопоставени търговски условия" на медии и информационни агенции. Това съобщи Националната комисия за пазарите и конкуренцията. 

Това разследване срещу Google и компанията майка Alphabet цели да определи дали американският гигант е наложил "практики, които могат да представляват злоупотреба с господстващо положение" спрямо медийни групи, обяви органът за защита на конкуренцията.

То е започнало във връзка с жалба от организация, представляваща медийни групи, издателски къщи и автори - Испанския център за права на възпроизвеждане.

Според органа за защита на конкуренцията Google може да е наложил "неравнопоставени търговски условия на издатели на публикации в медиите и информационни агенции, установени в Испания, относно използване на съдържание, защитено от интелектуална собственост".

Оттам не дават информация за периода, който е обект на разследването, нито за това какъв вид санкции ще понесе компанията, ако обвиненията бъдат доказани.