Брюксел обсъжда с фармацевтичните компании Pfizer и BioNTech възможността да бъде намален броят на ваксините срещу COVID-19 до 500 милиона дози, които ЕС се е ангажирал да закупи тази година от тях, но в замяна на по-висока цена, предаде Ройтерс.

На дневен ред е и удължаване на крайния срок за доставка, вероятно до втората половина на 2024 г. Преговорите все още са в ход и не е ясно какъв ще бъде окончателният резултат.

През май 2021 г. Брюксел подписа договор с Pfizer и BioNTech за закупуването на 900 милиона дози с опцията за купуване на допълнителни 900 милиона дози от тяхната ваксина срещу COVID до края на 2023 г. Около половината или дори над половината от първите 900 милиона дози по този договор все още не са доставени заради спад в търсенето миналата година.

Относно цените, говорител на Pfizer заяви:

„Ние винаги имаме многостепенен ценови подход за ваксината, ръководен от договорените количества и националното ниво на доходите, за да гарантираме справедливост между споразуменията със страните със сходни икономически профили”.

Говорител на BioNTech пък допълни, че тяхната компания „продължава да работи с ЕК и правителствата, за да намери прагматични решения, докато спазва фундаменталните принципи, договорени между страните при сключването на споразумението”.

Около 328 милиона души в ЕС от общо 450 милиона население са с първи курс от ваксинацията срещу коронавируса.