Европол съобщи днес, че е заловил 37 членове на престъпна група от Западните Балкани, която е участвала в укриване на наркотици и огнестрелно оръжие из цяла Европа, предаде Танюг и БТА.

В съобщение на Европол, цитирано от Танюг, пише, че от 37 заподозрени, 15 са заловени в акции вчера, които са се провели едновременно в Хърватия, Словения, Босна и Херцеговина, Нидерландия, Италия, Белгия и Германия.

Допълва се, че акциите са били координирани от команден център в хърватската столица Загреб, с подкрепата на служители на Европол, разпределени на терен.

Лидерът на престъпната група е гражданин на Босна и Херцеговина, който в момента изтърпява четиригодишна присъда в затвор в Италия. Той е продължил да организира престъпни дейности от затвора, откъдето се смята, че редовно е издавал нареждания и инструкции на подчинените си.

По време на акцията са конфискувани 148 000 евро в брой, 18 единици огнестрелно оръжие, включително две картечници и 2512 единици муниции. Конфискувани са и 15 кг кокаин, 11 кг хероин, три килограма амфетамини, седем килограма марихуана и 10 килограма хашиш.

Акцията е част от оперативна работна група „Балкански картел“, която обединява разследвания от цяла Европа и света, за ефикасно справяне със заплахите, идващи от този регион. В рамките на работата на тази група преди време в Сърбия беше разбита най-голямата организация за търговия с наркотици на Балканите, припомни Танюг.