Европейският парламент прие резолюция, в която се казва, че Европейският съюз трябва да започне подготовка на преговорите за присъединяване на Украйна към съюза. В документа се подчертава, че процесът на присъединяване на Украйна към ЕС трябва да се основава на заслуги и изпълнение на реформи, предаде БНТ.

"Парламентът призовава държавите членки на ЕС да увеличат и ускорят военната си помощ за Киев, по-специално предоставянето на оръжие, както и необходимата политическа, икономическа, инфраструктурна, финансова и хуманитарна подкрепа", се казва в извлечение от резолюцията, цитирано на уебсайта на Европейския парламент.

В документа, приет в навечерието на срещата на върха Украйна-ЕС, се подчертава и значението на засилването на санкциите срещу Русия. По-специално, пълно ембарго върху вноса на изкопаеми горива от Русия и отказ от експлоатация на газопровода "Северен поток".

През ноември Европейската комисия допусна присъединяване на Украйна към ЕС до 2024 г. По-рано днес Европейският съюз договори седми пакет за подкрепа на Украйна и допълнителна финансова помощ на обща стойност 545 млн. евро.