Европа и тази година предлага любопитен музикален афиш. За съжаление на българските меломани малцина от световноизвестните артисти са включили страната ни турнетата си. Надеждата е, че предстои да бъдат оповестени имената на артистите на няколко фестивала и може да се окаже, че някой от тях ще гастролира и в България. Затова ви предлагаме някои от интересните турнета на групи и индивидуални изпълнители, които бихме могли да посетим в градове в близост до нас.

"Depeche Mode" - Memento Mori World Tour 2023

Любимата за поколения меломани банда забива за първи път в рамките на турнето си на Стария континент на 16 май в Амстердам, концерти обаче са заложили и в доста по-близки и евтини дестинации до България:  в Загреб - 23 юли, 26 юли - Букурещ, 28 юли – Будапеща.

Robbie Williams: XXV Tour 2023 - 25 Years Of Hits

Роби Уилямс също ще зарадва почитателите си с турне, което стартира на 26 май, а най-близката и удобна дестинация са концертите му в Румъния и Хърватия.

P!NK - Summer Carnival 2023

Турнето ѝ също ще включи Европа от 8 юни  във Великобритания, Австрия, Германия, Франция, Нидерландия, Полша.

Metallica - M72 World Tour 2023-2024

Великата група Металика, която има и много почитатели у нас и част от тях се насладиха на гостуването им в Пловдив през 1999 г., тръгва на мащабно турне от  26 юни 2023 г. до 24 май 2024 г. В Европа те  са обявили дати за концерти  в Амстердам (27 април), Париж (17 май), Хамбург (26 май), Гьотеборг (16 юни) за 2023 г. През 2024-а ще гостуват в Мюнхен (24 май), Хелзинки (7 юни), Копенхаген (14 юни), Вроцлав (5 юли), Мадрид (12 юли).

Iron Maiden - The Future Past Tour 2023

От сайта на групата става ясно, че в периода от 28 май до 5 август бандата ще изнесе поредица от концерти само в Европа. Началото е с удобна за нас дестинация – на 28 май в Любляна. Мейдън ще забият и в почти всички европейски столици.

Sting - My Songs 2023

Великият Стинг също ще пътува с музиката си в световно турне от януари до декември. На българските му фенове се отдава възможност да го чуят на 17 юли във Виена, на 20 юли в Краков , на 28 ноември в Лайпциг, на 30 ноември в Амстердам.

Elton John - Farewell Yellow Brick Road Tour 2023

Сър Елтън Джон е едно от звездните имена, които ще имаме шанса да чуем. Той ще пее в Европа в периода от март до май. На 23 и 24 май Елтън Джон гостува в Ливърпул.  Следват Лондон, Мюнхен, Хамбург, Берлин, Барселона, Париж, Цюрих, Копенхаген, Стокхолм.

Michael Bublé - Higher Tour 2023

Майкъл Бубле също ще има европейски тур, който започва с концерт в Лисабон на 27 януари. Следват изяви в Лисабон, Мадрид, Барселона. На 7 февруари има концерт във Виена, на 8-и - в Будапеща, на 10-и - Краков, на 12-и - Мюнхен. Следват Хановер, Манхайм, Цюрих, Стокхолм, Копенхаген.

Peter Gabriel - i/o The Tour

Питър Гейбрлиъл ще гостува в поредица от държави за концерти. Турнето му започва на 18 май в Краков. Следват изяви в Милано, Верона, Париж, Лил, Берлин, Мюнхен и др. Той ще пътува от 26 май до 25 юни.

KISS - End of the Road Tour 2023

Групата ще свири в Европа, а стартът е от Великобритания - на 3 юни в Плимут. На 10 юни бандата забива в Прага, на 17-и в Мюнхен, на 19-и - в Краков, на 21-и - в Дрезден, а ден по-късно - в Берлин. Ще имат концерти в Испания, Норвегия, Италия.

Harry Styles - Love On Tour 2023

Бившият член на бой бандата One Directions, родена в британското издание на Х Фактор, е хитов изпълнител. Носител е на награда  Грами през 2021 г. в категорията Best Pop Solo Performance с песента си Watermelon Sugar.

Roger Waters - This Is Not A Drill Tour 2023

Роджър Уотърс ще иднесе поредица концерти в рамките на европейското си турне, което започва в Лисабон на 17 март. Следват изяви в Барселона, Мадрид, Милано, Амстердам, Стокхолм, Копенхаген, Болоня. На 23 април гостува в Будапеща, а на 17 и 18 май - в Берлин. На 21 май ще гостува в Мюнхен, на 24 и 25 май - в Прага.

Slipknot - The End, So Far World Tour

Турнето на групата започва с концерти в Австралия и Япона, а на Стария континент можем да ги чуем в Никелсдорф (Австрия) на 7 юни. Ден по-късно са в Храдец (Чехия). Най-близките градове са Хамбург (20 юни), Берлин (21 юни), Болоня (25 юни).

THE WEEKND - After Hours til Dawn Tour

Турнето е в Европа и Латинска Америка. Стартира от 10 юни с концерт в Манчестър. После следват Дания, Швеция, Норвегия, Нидерландия, Великобритания. На 2 юли е концертът в Хамбург, а на 4-и - в Дюселдорф, в Милано е на 26 и 27 юли, на 29-и и 30-и - в Париж.

Céline Dion - Courage World Tour

Въпреки че отмени част от концертите си през май, юни и юли, Селин Дион ще пее в Европа. Началото е на 26 и 27 август с изява в Амстердам. Следват концерти в Париж, Антверпен, Стокхолм, Хелзинки. След това Дион ще прекъсне турнето си, за да се завърне през 2024 г. с първи изяви в Прага (6 март), Лодз (8 март), Краков (19 март).

Limp Bizkit

Групата ще свири в Европа с първа изява в Мюнхен на 30 март и Щутгарт на 31 март. На 2 април са във Виена, а ден по-късно - в Прага. След това ще гостуват в Нидерландия и Великобритания.

Simply Red - Summer 2023

Емблематичната група тръгва на турне в Европа. Първите концерти са Сондерборг в Дания на 16 юни, а следващата дата е 21 юни в хърватския град Пула. Ще гостуват в Италия, Нидерландия, Германия, Австрия, Испания.

Scorpions - Rock Believer Tour 2023

Групата ще свири за първи път като част от европейското си турне на 9 май в Лил. Ще можем да ги чуем и в Германия, Швейцария, Чехия, Полша. Скорпионс е една от малкото групи, включили в турнето си и България. Те ще свирят на 30 юни на фестивала Midalidare Rock In The Wine Valley в Могилово.

OneRepublic - Live 2023

Групата тръгва на световно турне, а първата им изява на Стария континент е на 14 юни в Лондон. Ще пеят и в Белгия, Нидерландия, Германия, Австрия, Италия (Рим, 11 юли), Чехия.

Manowar - Crushing The Enemies Of Metal Anniversary Tour '23

Групата продължава юбилейното си турне от 2022 г., а първият им концерт в Европа е на 24 януари в Пардубице (Чехия). Ще свирят и в Естония, Финландия, Дания, Германия, Норвегия. На 3 юни са в Истанбул.

Eros Ramazzotti - Battito Infinito World Tour

Ерос Рамацоти е една от малкото звезди, които пътуват на световно турне и са включили България като сцена на изява. Забележителният италианец ще пее в София на 25 април в Арена Армеец.

Deep Purple

В турнето им са включени близки до нас градове - на 7 юли са в Атина, на 7 септември - в Букурещ. Ще гостуват и в Австрия, Унгария, Германия.

 

Zucchero - World Wild Tour 2023

Дзукеро, когото пловдивчани имаха шанса да слушат на концерт на Античния театър, ще изнесе поредица от концерти в Италия, Черна гора, Швейцария, Германия, Нидерландия, Австрия от 9 юли. На 13 юли е в Краков.

Arctic Monkeys - European Tour 2023

Бандата идва в Европа за продължително турне, но в голямата си част билетите са разпродадени. Независимо от това меломаните в България ще имат шанса да ги чуят, защото забиват на 19 юли в Атина и билети все още има.

ZAZ - Organique Tour

Френската певица ще изнесе поредица от концерти в европейски държави. Най-близо до нас тя ще бъде на 11 юни с концерт в Букурещ и на 16 юни - в Истанбул.

Sabaton - The Tour To End All Tours 2022

Групата ще гостува с концерти от 28 януари в Швеция, Великобритания, Франция, Нидерландия и Норвегия, а най-удобната възможност да ги чуем е на 5 май в Берлин, на 6 май - в Лайпциг, и на 7 май - във Виена.

Sam Smith - Gloria The Tour

Сам Смит също прави голямо турне в Европа през 2023 г. За съжаление на феновете му и той не е включил с дата България. Най-близката за почитателите му у нас зала е тази в Букурещ, където той ще пее на 4 юни.

Maroon 5 - UK + Europe 2023

Европейското турне на групата започва с концерт в Мадрид на 15 юни. В Прага забиват на 21 юни, на 27 юни са в Берлин, а два дни по-късно - в Париж. На 3 юли са в Лондон.

The Offspring - Let The Bad Times Roll

Групата ще изнесе поредица от концерти в турне, което презентира новия им албум. То започва на 11 май в Швейцария. На 14 май свирят в Мюнхен, на 16-и - в Берлин. Ще свирят още във Австрия, Белгия, Франция, Нидерландия.

Def Leppard & Mötley Crüe - The World Tour

Групите ще свирят на турне, което започва от 22 май във Великобритания. На 27-и свирят в Мюнхен, на 29-и - в Будапеща, а на 31-и - в Краков. На 2 юни забиват в Прага. Следват концерти в Швеция, Финландия, Норвегия, Дания, Италия, Португалия, Испания, Швейцария.

Accept - Too Mean To Die Tour

Турнето им започва на 14 януари в немския град Оберхаузен. И те не са обявили дата в България, но можем да ги чуем на Будапеща ( 29 януари), Варшава (1 февруари), Берлин (14 февруари), Мюнхен (17 февруари), Лайпциг (21  февруари), Милано (24 февруари).

 

DJ BoBo ще посети с  „EVOLUT30N Tour” множество немски градове в периода от 13 януари до 17 юни, както и Острава и Будапеща. Британската група Muse  също ще изнесе поредица от концерти в рамките на Will Of The People World Tour 2023 от 3 юни. „Мюз“ са носители на множество музикални награди, сред които пет MTV Europe Music Awards, шест Q Awards, седемнайсет NME Awards, две Brit Awards, MTV Video Music Award.  Майкъл Патрик Кели  ще пътува с „B•O•A•T•S Open Air Tour 2023” от 11 юни до началото на септември. Фиксирани са дати основно в Германия.  Apocalyptica & Epica тръгват на турне в Европа от 18 януари с концерт във Вилнюс. Ще свирят в много европейски държави а най-удобната възможност да ги чуем е в Мюнхен на 20 март, в Будапеща - на 22 март, и във Виена - на 23 март. Турнета ще имат Стив Хакет, Джо Сатриани, Бони Тейлър. Европейско турне бе заявил и Филип Киркоров, но от официалния му сайт няма оповестени дати.