Вчера официално бяха откри 32-те Летни олимпийски игри в Токио. Игрите станаха първите, които бяха отложени и първите, на които няма да присъства публика.

Олимпиадата по-скоро се превърна в събитие, което трябва просто да се проведе и да приключи, а не като най-големия спортен форум. За съжаление коронавирусът се отрази сериозно на игрите, които са и най-скъпите в историята поне 15.4 млрд. долара.

Хубавата новина е за спортистите, които ще имат да се борят за медали на игрите. Това е мечтата на всеки спортист, а този четиригодишен труд можеше да бъде захвърлен и да бъде сложен край на мечтата на хиляди спортисти да се изпари.

Публиката

Още преди няколко месеца стана ясно, че публика от чужбина няма да бъде допускана в Токио. Решението беше на състезанията да има максимум до 5000 души, които да са само местни – японци. Обстановката с коронавируса в Япония обаче промени това и беше взето решение въобще да няма публика, което превърнаха игрите в първите, в които няма да бъде допусната публика.

Местните жители

Повече от половината жители на Токио смятат, че игрите въобще не е трябвало да се провеждат. Причината според тях е, че могат да направят голямо огнище на коронавирус и вирусът да се развие след игрите. Освен това властите препоръчаха, че е по-добре местните хора въобще да не излизат освен това ако не е необходимо. Реално забрана няма, но повечето от местните ще спазят препоръките и почти няма да излизат.

Ограниченията в олимпийското село

Спортистите могат да излизат само в района на олимпийското село, реално свободни разходки из Токио няма как да има за никой. В самото село също има доста ограничения. По време на хранене е препоръчително да не се говори. Маските са задължителни навсякъде в селото. В ресторанта на селото са направени и пластмасови ограждения и той прилича повече на място за свиждане в затвор, отколкото на място за хранене. Организаторите заявиха, че е и всички трябва да спазват физическа дистанция и да не се събират на големи групи. Освен това и сексът в селото беше забранен.

Олимпийският стадион в Токио ще остане празен по време на състезанията, както и при официалните церемонни по закриването и откриването 

Пътуването

Пътуването на спортистите, треньорите, официалните лица е ограничено от олимпийското село, до залите за тренировки, залите за състезанията и пресцентъра за журналистите. Те нямат право да посещават музеи, ресторанти, забележителности и да се движат свободно из улиците на Токио. Освен това всеки трябва да напише и къде точно ще ходи, макар и реално опциите да не са много. Всички хора свързани с игрите се следят и с GPS. Освен това се правят постоянно тестове.

Изолацията

Тя може да бъде от три до 14 дни. Става въпрос за различни степени на изолация. Най-малката е свързана с лице, което е контактно на заразен, но след три дни дава отрицателен тест. Най-голямата е за човек, който е заразен с вируса и не дава отрицателен тест цели 14 дни. Така може да се стигне до ситуация, в която даден спортист да даде положителен тест преди състезанието и въобще да не участва в него.

Документите

Документацията също не е нещо за пренебрегване. Минимум девет са документите, които трябва всеки, който пристига в Токио да попълни и да се получи потвърждение от властите дали може да пристигне в японската столица.

Така Олимпийските игри се превръщат по-скоро в един лагер на ограниченията. Най-важното е обаче спортистите да успеят да стигнат до състезанията и да изпълнят мечтата си да спечелят олимпийски медал.