Роджър Федерер се завръща на "Ролан Гарос" за пръв път от четири години насам и до момента не бе назовал точните причини, поради които взе решение да пропусне "мейджъра" в Париж през 2016, 2017 и 2018 г.
 
Шампионът от 2009 г. даде интервю за френското издание "L’Equipe", в което се върна към проблемите с контузии преди три сезона, информира tenniskafe.com.

"През 2016 г. тренирах на Корт №1 за кратко и си казах: "Какво правя тук, на "Ролан Гарос"? Гърбът ми е напълно блокирал, коляното ми не е наред. Мога да достигна до трети кръг, но не и по-напред", каза Федерер.

Тогава Маестрото взе решение да не участва, след като бе загрял на клея в Монте Карло и в Рим. През същия сезон той игра полуфинал на Уимбълдън, но пропусна цялата кампания след това заради проблеми с травми.

"През 2017 г. тренирах тук два дни, защото смятах, че ще играя“, сподели Федерер. „Валеше сняг и беше четири градуса, а аз проведох занимания на закрито с Пиер-Юг Ербер. Честно казано, отново се запитах: „Нуждая ли се от това?“.

"Да тренирам всеки ден не е проблем, но при тези условия… Да тренираш на закрито въобще не е вдъхновяващо. Исках да играя навън, а времето да е прекрасно. Имах много добър период през 2017 г., тъй като спечелих Индиън Уелс и Маями. Сметнах за добре да не полагам излишни усилия за Ролан Гарос“.

Най-очевидно бе решението на швейцареца да се откаже от French Open миналата кампания. След като започна сезона с титла №20 от Големия шлем на Australian Open и трофей в Ротердам, Маестрото игра в Индиън Уелс и Маями и реши да почива преди сезона на трева. Там вдигна отличието в Щутгарт, стигна до финал в Хале и до 1/4-финал на Уимбълдън.

"Миналата година се нуждаех от почивка, а по това време беше и рожденият ден на съпругата ми. Исках да празнувам и да прекарам време с нея, с приятелите, които винаги са ме подкрепяли, както и с децата си“, заяви швейцарецът.

Този сезон Федерер се завръща на клея в Париж и започва срещу Лоренцо Сонего. Той е в четвъртината на Стефанос Циципас, Григор Димитров, Марин Чилич и Стан Вавринка, както и в половината на 11-кратния шампион Рафаел Надал.

Последният двубой на Роджър в турнира е на 1/4-финалите през 2015 г. срещу Стан Вавринка.

"Първата причина, поради която се върнах, е желанието да преоткрия клея, а също така French Open и зрителите. Нямаше как да спра да играя тук и да се сбогувам в двубоя срещу Стан Вавринка на „Ленглен“, сподели Маестрото.

Той не смята, че това ще бъде последното му участие на Ролан Гарос: „Не това е планът ми. Взех решение за тази година. Но на моята възраст, с всичко, което се случва, не знам как ще се стекат обстоятелствата в бъдеще“.