Започва Седмицата на физическата активност и спорта – MOVE Week Пловдив.  Най-голямото ежегодно събитие популяризиращо различни видове физическа активност в Пловдив ще се проведе от 27 май до 2 юни като през тази година отново ще обиколи няколко градски парка в различни квартали.

Пловдив е един от първите градове включили се в инициативата. По време на събитията по паркове в кварталите ще бъде разположено иновативно трасе от рециклирани материали, като то ще забавлява децата и ще ги провокира да се раздвижат преминавайки през него.

През дните на Седмицата в избраните паркове в града паралелно със събитията от MOVE Week  Пловдив ще се проведат различни работилници за деца насърчаващи „зелено мислене“ и дейности свързани с него: повторната употреба на материали и продукти, рециклиране и гриЗажата за средата, чрез засаждане на растения и др. Малки и големи ще могат да вземат участие в различни работилнички и да вдъхнат нов живот на стари предмети, да посадят семена, за да си отгледат растение, да създадат красиви нови предмети, бижута и играчки от ненужни вещи.

Ето я и програмата:

  • 27 май (понеделник) на поляната на Младежкия хълм – до сградата на бившия Пионерски дом.
  • 28 май (вторник) в парк „Ружа“, район Западен.
  • 29 май (сряда) в парка в близост до Княз Борис I, район Тракия.
  • 30 май (четвъртък) в парк „Студенец“, район Южен.

Програмата продължава с MOVE Weekend, който ще включва:

  • 31 май (петък) – 17:00 – 20:30 ч. в Цар Симеоновата градина, пред Виенски павилион ще се проведе традиционната Танцова вечер. Всеки желаещ ще може да се включи в открита тренировка и да се раздвижи със салса, бачата, кизомба, модерни танци, арменски народни танци.
  • 1 юни (събота) – 10:30 – 12:30 ч. на пл. Стефан Стамболов, като част от програмата на община Пловдив по случай 1-ви юни, ще представим детското трасе от рециклирани материали, за да дадем възможност на хората, които не са имали възможност да се включат в събитията по кварталите да го изпробват
  • 1 юни (събота) – 15:00 – 19:30 ч. на поляната на Младежки хълм, ще се проведе Детски празник, организиран в партньорство съвместно с Детска архитектурна работилница и Асоциация за развитие на младежки зони. Събитието ще предложи широк обхват от дейности за цялото семейство – работилници, различни физически активности със свободен достъп, както и групови тренировки с инструктори, въжен парк и много други.
  • 2 юни (неделя) от 8:00 – 14:00 ч. – крос, съпроводен със събиране на отпадъци между Гребния канал и река Марица, и възможност за пикник и отдих, организиран в с партньорството на Plovdiv Runs.

По време на публичните събитие от програмата на MOVE Week Пловдив, сдружението ще осигури контейнери за разделно събиране, а доброволците на платформата „Аз, Ти, Пловдив!“ ще помогнат на посетителите да изхвърлят разделно отпадъците си и ще им дадат съвети как да намалят ежедневните си отпадъци.