Ботев Пловдив разгроми с 4:0 борещия се за промоция в "А" група отбор на Локомотив ГО в предпоследната си проверка преди началото на футболната пролет. "Канарчетата" надиграха по категоричен начин своя опонент и създадоха куп голови възможности пред вратата на своите гости. Възпитаниците на Петър Пенчев реализираха по две попадения във всяко полувреме, като преди почивката се разписаха Божидар Васев и Цветелин Чунчуков, а през втората част същото сториха Иван Цветков и Томаш Иршак.

"Жълто-черните" излязоха в схема 4-2-3-1. В защитата пред Адам Стаховяк започнаха Йордан Христов, Роман Инез, Радослав Терзиев и Филип Филипов, като двойка опорни халфове действаха Томаш Иршак и Лъчезар Балтанов, а пред тях Мариян Огнянов. На фланговете стартираха Божидар Васев и Иван Цветков, докато атаката поведе Цветелин Чунчуков.

Атаките на Ботев се заредиха от самото начало на двубоя и още в 3-ата минута Мариян Огнянов излезе на стрелкова позиция, но бе блокиран от защитник. В 11-ата Иван Цветков заслужи овациите на публиката с дълъг рейд през няколко противници и пас към Божидар Васев, който също бе блокиран от бранител в момента на своя удар.

Последва и възможност за тима от Горна Оряховица, парирана с шпагат от Филип Филипов и шанс пред Цветелин Чунчуков, пропилян от нападателя на "жълто-черните". В 25-ата минута Иван Цветков изпълни опасно пряк свободен удар, след който топката мина на сантиметри от лявата сглобка на вратата на гостите.

След точно половин час игра Ботев закономерно поведе в резултата с гол на Божидар Васев. Крилото се разписа със силен шут от 10-12 метра в левия ъгъл, след като се оказа най-съобразителен при разбъркване в наказателното поле на Локомотив - 1:0.

Само минута по-късно Цветелин Чунчуков пропусна да вкара с глава от чиста позиция, но в 40-ата младият таран поправи грешката си и след прекрасно центриране на Йордан Христов отдясно, отново с глава забоде топката неспасяемо в десния ъгъл за 2:0.

До края на полувремето и Роман Инез се записа в списъка с пропуските, шутирайки в аут след хубав пас на Иршак.

На почивката Петър Пенчев извърши четири смени. Михаил Иванов замени Стаховяк на вратата, а в отбрана Лазар Марин, Пламен Николов и Даниел Златков заеха местата на Филипов, Терзиев и Инез.

В 50-ата минута Иван Пенев от състава на Локо ГО бе изгонен с директен червен картон за грубо влизане в краката на Марин, но мястото му бе заето от друг футболист, заради предварителната договорка между двата щаба за извършване на смяна при евентуално отстраняване на футболист.

Минута по-късно защитник изби пред голлинията удар на Цветков, който след 62-ата минута се премести на върха на атаката, заемайки мястото на сменения Чунчуков. 20-годишният нападател, заедно с Васев и Балтанов остъпиха местата си на Наско Милев, Християн Казаков и Милен Гамаков.

Секунди, като застана в центъра на нападението Иван Цветков се разписа за 3:0. Томаш Иршак изведе с хитър пас в коридор Йордан Христов, който пусна успоредно на голлинията към Цветков и за капитана не бе проблем да забоде топката в мрежата за класическия резултат.

Последната смяна в редиците на Ботев бе извършена в средата на второто полувреме, като вместо Огнянов в игра се появи Станислав Дрянов.

В 71-ата минута нов пробив на Данчо Христов направи нов пробив отдясно и по подобен на третия гол начин асистира към Цветков, който обаче върна към Томаш Иршак и чехът вкара за 4:0.

До края на срещата и двата отбора можеха да отбележат, като включилите се доста активно Християн Казаков и Наско Милев направиха пропуски за Ботев, а на другата врата Михаил Иванов спаси удари на Явор Генчев и Янаки Смирнов.

TrafficNews.bg