В Украйна отново играят футбол, след като местното първенство беше подновено днес. Въпреки продължаваща война футболната федерация реши първенството да се играе на територията на Украйна. 

В момента се играе и първият двубой за новия сезон между Шахтьор Донецк и Металист Харков, който се провежда на националния стадион в Киев. 

Естествено мачовете се играят пред празни трибуни и със специални указания за всички, които са на стадиона как да реагират при бомбена заплаха. Ако се стигне до заплаха от бомбардировки футболистите ще се укрият в бомбоубежища на стадионите. 

Причината днес първенството да бъде подновено е Деня националното знаме - 23 август, а утре 24 август ще се отбележи и 31 години от получаването на независимост на Украйна от Съветския съюз.

В Украйна не се беше играл футбол от декември, когато първенството беше в зимна пауза, а след това вторият полусезон не стартира заради започването на войната.

Повечето отбори в Украйна се подготвят в Полша, Словакия и Швеция, а тимовете, които играят в евротурнирите играят в Полша. Много е вероятно отборите да пристигат в Украйна само за мачовете.