Григор Димитров напълно очаквано бе избран за “Спортист на годината” на България за втори път в кариерата си след 2014 година. През изминаващата 2017-та най-добрият ни тенисист спечели общо 4 титли - в Бризбейн, София, Синсинати и най-авторитетната - на турнира на 8-те най-добри през сезона в Лондон. Освен това стигна полуфинал в Открития шампионат на Австралия. Също така той се изкачи до 3-то място в света след легендите Надал и Федерер. Вчера Димитров бе избран и за “Спортист на Балканите” в традиционната анкета на БТА, а днес майка му получи от негово име и “Спортен Икар”, както и най-голямата награда, която той печели за втори път.

Димитров не присъства на награждаването, защото работи здраво в Маями, подготвяйки се за първия турнир от Големия шлем за 2018 - Australian Open. Той обаче благодари на всички, след като добави към наградата си за №1 на България за 2014 година и тази за 2017 година. За разлика от тогава, когато го стори чрез холограма, сега Гришо заложи на по-традиционен метод.

"Здравейте, България! Съжалявам, че не мога да съм вкъщи и да получа наградата сам. Подготвям се за следващата година, за да ви радвам още повече и да се чувствам още по-добре. Благодаря ви много, това означава много за мен. Пожелавам на всички спортисти да са живи и здрави, да нямата контузии. Весели празници на всички. Весела Коледа и да се надяваме, че 2018 година ще ни донесе още повече щастие", каза Димитров във видеоклип, записан няколко часа преди церемонията в столицата ни София. След него се наредиха сноубордистът Радослав Янков и състезателката ни по художествена гимнастика Невяна Владинова.

Треньорът на националния ансамбъл по художествена гимнастика Весела Димитрова спечели традиционната награда за “Треньор на годината”. Под нейно ръководство грациите ни стигнаха до немалко призови класирания в състезания от най-високо ниво, каквито са Световната купа, както и Световното първенство.

Ансамбълът по художествена гимнастика нa България спечели наградата за “Отбор на годината”. В рамките на календарната 2017 година грациите, чийто състав бе Мадлен Радуканова, Симона Дянкова, Лаура Траатс, Теодора Александрова и Елена Бинева спечелиха няколко първи места в кръгове от Световната купа, както и две втори места на Световното първенство. В класацията на 5-те най-добри отбора бе и женският волейболен тим на Марица, който проби в групите на Шампионската лига.

Топ 10 на България за годината:

1. Григор Димитров (тенис)
2. Радослав Янков (сноуборд)
3. Невяна Владинова (художествена гимнастика).
4. Антъни Иванов (плуване)
5. Даниел Асенов (бокс)
6. Александър Везенков (баскетбол)
7. Владимир Илиев (биатлон)
8. Боян Петров (алпинизъм)
9. Владимир Далаклиев (таекуондо)
10. Тихомир Иванов (лека атлетика)