С вълна от гняв посрещнаха в Русия решението на Международния олимпийски комитет страната да бъде лишена от участие на Зимната олимпиада в Пьончан, Корея, през февруари, заради нарушаване на антидопинговите правила. Руски спортисти могат да се състезават на игрите, но само под неутрален флаг, и ако докажат, че са чисти от непозволени стимуланти. „Война“, „расизъм“ и „геноцид“ са само част от епитетите, с които бе посрещната забраната.

Страхуват се от нас, написа олимпийската шампионка по фигурно пързаляне Ирина Роднина в Туитър. Лидерът на ултранационалистите в Русия Владимир Жириновски нарече решението на МОК „политически и спортен расизъм“. Според председателя на комитета по външните работи в руския парламент Константин Косачев мярката на МОК е част от западната генерална политика на изолация срещу руската държава. Неговото становище се споделя и от голяма част от политическия елит в страната.

Винаги са се опитвали да ни принизят във всичко – в начина ни на живот, в културата, в историята, а сега и в спорта, написа във Фейсбук говорителката на Външно министерство Мария Захарова. Според нея забраната може да се сравни само със Световната война, разпадането на Съветския съюз и санкциите на Западна Европа срещу Русия.

Тепърва ще се решава дали руските спортисти ще бойкотират Игрите, въпреки че ще имат право да участват като неутрални. Говорителят на Владимир Путин – Дмитрий Пеков заяви, че решението на МОК трябва да бъде много внимателно и сериозно анализирано преди да бъде взето крайно решение по този казус. Все още не е ясна съдбата и на спортния министър Виталий Мутко, който е и председател на местната футболна централа. Въпреки че мнозинството от жителите на Русия не вярват на обвиненията в системна употреба на допинг, толерирана от държавата, зрее недоволство срещу Мутко, че не е успял да предотврати забраната.

Според Косачев е неприемливо отбор от руски спортисти да се състезава под неутрален флаг, но от друга страна никой не може да забрани на състезателите да мерят сили на форум, за който са се готвили и мечтали цял живот. Така че всеки трябва да прецени за себе си. Подкрепяният от Кремъл лидер на Чечня Рамзан Кадиров обаче заяви, че няма да позволи на спортисти от неговия регион да се състезават в Пьончан. Местната телевизия пък изрази твърдото си намерение да не излъчва игрите.