Изминалата година определено беше успешна за пловдивския спорт, който изпраща успешна година особено в индивидуалните спортове, където доста пловдивски състезатели спечелиха медали от световни и европейски първенства. В отборните спортове волейболната Марица отново беше над всички и спечели шампионската титла и Купа България, а Ботев успя да се окичи с бронзовите медали.

Индивидуални спортове

Лекоатлетката Пламена Миткова успя да стане световен шампион до 20 години на шампионата в Кали, Колумбия. Пламена завърши финала с 6.66 м. в скок дължина и по този начин успя да спечели световната титла.

Щангистът на Марица Дейвид Фишеров стана европейски шампион при мъжете в категорията до 120 кг.. За съжаление контузия го спря да покаже най-доброто от себе си на Световното първенство.

Най-добрият български гребец Кристиян Василев спечели бронзов медал от Европейското първенство гребане за мъже.

Боксьорката Венелина Поптолева  завърши на второ място на Европейското първенство по бокс за жени в Будва, Черна гора.

Карате легендата на Пловдив - Валери Димитров за 21-ри път пловдивският каратист стана европейски шампион по карате в категория кумите до 85 кг. Той спечели и бронзов медал в същата категория на Световното първенство.

Най-добрият пловдивски джудист Янислав Герчев стана сребърен медалист от Европейското в категория до 60 кг.

Състезателят по кану-каяк Ангел Кодинов беше много близо до медал от Световно, но завърши на четвъртото място, а на Европейското той стана пети на 500 метра.

Стрелецът Антон Ризов успя да завоюва сребърен медал от Европейското в категорият малокалибрена пушка – 60 изстрела. Друг от пловдивските стрелци – Кирил Киров също спечели медал от Европейско – в категория микс с пневматичен пистолет – мъже и жени той също спечели сребърен медал.

Сумистът Иван Пановски стана европейски шампион в категория до 70 кг. Също на европейското по сумо Димитър Рангелов спечели сребърен медал.

Иванка Попова стана европейска шампионка по карате и бронзова медалистка на Световното в категорията кумите до 65 кг.

Антонио Папазов и Дарина Пашова завършиха на второ място в категория тройки на Световното първенство по аеробика.

Младите пловдивски таланти също завоюваха медали освен Пламена Миткова, която стана световна шампионка с бронзови медали от Европейското до 18 години се завърнаха Пламена Чакърова (скок дължина) и Васил Русинов (троен скок).

Световни шампиони за юноши и девойки в аеробиката станаха Александър Мишинков, Християна Златанова, Марина Тандова и Теодора Рибакова.

Отборните спортове

Ботев счупи каръка и след 27 години спечели медал от първенството. Отборът завърши трети и се окичи с бронза, спечели баража за Европа срещу Берое и се завърна в евротурнирите. Там тимът отпадна от кипърския АПОЕЛ Никозия, но през този сезон “канарчетата” са в ужасно състояние. Отборът записа доста загуби от отбори извън топ 6 и дори от новаци в групата. Пловдивчани дори още не са се спасили, а вече отпаднаха от Купата и нямат почти никакви шансове за седмото място.

Локомотив изпрати тежък минал сезон, след като отборът беше два месеца без победа и не успя да стигне до баража за евротурнирите. През настоящия сезон отборът показа много добри игри и е близо до третото място и през пролетта ще се бори за място в Европа. Единственото негативно беше отпадането за Купата още на осминафиналите.

Волейболните шампионки от Марица спечелиха нова титла и Купа на страната и участваха в групите на Шампионската лига. През този сезон маричанки преследват своята девета поредна шампионска титла, с което ще подобрят рекорда и ще станат единственият женски волейболен отбор с подобно постижение. Отборът отново играе в групите на Шампионската лига и заедно с волейболния шампион при мъжете – Хебър са единствените български отбори, които играят в Шампионска лига.

Баскетболистите на Академик завършиха много силно миналия сезон. Тимът играе на четвъртфиналните плейофи срещу бъдещия шампион Балкан и бяха много близо от това да отстранят отбора и то като гост в Ботевград. През този сезон Академик не започна много добре сезона и е само с две победи, но причината затова са много контузии в отбора. Пловдивчани вече са в почти пълен състав и се надяват на много по-добра година.

Футболната Марица беше на приливи и отливи във Втора лига. Отборът отново е доста опитен, но няколко слаби резултати в края на сезона изпратиха тима близо до опасната зона. Все пак през втория полусезон маричани ще могат да наваксат и най-вероятно ще си осигурят спокойствието още след първите мачове.

Спартак се завърна в Трета лига, след като спечели категорично А ОФГ. При завръщането си тимът записа доста добър полусезон. Отборът не е замесен в борбата за оцеляване в Югоизточната Трета лига и вече си осигури спокойствието до края на сезона. Влизане в топ 6 изглежда напълно възможна цел за пловдивчани.

Женският баскетболен отбор на Академик завърши на последното място в редовния сезон и във втората тройка на женския баскетболен елит. Тимът записа две победи за целия сезон. В женския баскетболен елит няма изпадащи и тимът запази мястото си. През тази кампания не успя да запише победа през първия полусезон.