Кметът на Стара Загора Живко Тодоров връчи днес на Христо Стоичков символите на почетен гражданин на Стара Загора - звание, което бе присъдено на Камата още през миналата година, след като той организира в града мач между "Отбора на Стоичков" и "Дрийм тим на Барселона". Легендарният футболист веднага обяви, че паричната премия към званието в размер на 3 хиляди лева дарява за лечението на старозагорчето Мая - момиченцето е на годинка и половина и се нуждае от спешно преливане на стволови клетки, което ще стане в клиника в Истанбул.

"Шоуто от м.г. не е последното нещо, което ще направим заедно", обяви на церемонията кметът Тодоров. "Христо, ти си голям приятел на Стара Загора, винаги си добре дошъл", каза още кметът.

"Благодаря за уважението, направихме първата стъпка и тя няма да е последна, пътя сме го проправили", обеща Стоичков. Той припомни, че неговият спортен път тръгва от Стара Загора, където е бил войник. Сега сподели, че има идея да се организират междуучилищни и междуградски първенства за подрастващи по различни видове спорт. Както и да се създаде мъжки футболен отбор на Тракия - с играчи от Пазарджик до Свиленград, който да се пребори с футболисти от другите части на България.

Камата не скри, че не е оптимист за бъдещето на българския футбол. "Познавам Петьо Хубчев, националният селекционер, били сме в една стая като съотборници в националния отбор. Той е трудолюбиво, възпитано и добро момче, но с магическа пръчка не може да направи националенен отбор, няма подходящ материал, с който да работи", смята легендата на българския футбол. По думите му, държавата и общините трябва да помогнат за развитието на детско-юношеския футбол, но в спортни училища.

"Върви по моите стъпки, гърбът ти трябва да е здрав. Трябва да приемаш и критиките. Грижи се за града, зная, че можеш", препоръча Христо Стоичков на кмета Живко Тодоров. И обобщи развълнуван: "Щастлив съм, горд съм, че от днес съм един старозагорец повече. Това го приемам като задължение, където и да съм по света, да казвам, че съм гражданин на Стара Загора".