Спортният министър Красен Кралев и двама бивши тенис национали захапаха Григор Димитров заради коментарите му за турнира в София. В интервю за бТВ Гришо каза, че турнирът е частен и че в България трябва да се правят по-малки надпревари, които да дадат възможност за изява на българските тенисисти. След това обаче Димитров заяви в социалните мрежи, че думите му не са били разбрани правилно и че няма нищо против София Оупън, в който е участвал само веднъж през 2017 година, когато спечели титлата.

Всеки си има мнение. Видяхме, че той каза едно, след това се коригира и каза друго. Аз не съм видял до сега една критика, че ATP турнирът е излишен за България и не би трябвало да го има. Първо показахме, че българската публика е изключително компетентна и заслужава да има подобен турнир. Второ този турнир е реклама за целия български спорт, за българската държава и дава възможност на хиляди български деца да се докоснат до магията на най-големите тенисисти, заяви министър Кралев.

Той допълни, че не се чувства засегнат от думите на Димитров. Мисля, че се получи ситуация тип "изгубени в превода". Видяхте, че Григор Димитров първо говори на български, след това се обясни на английски. Но всичко е наред и нямаме конфликтни точки. Много пъти съм казвал, че всеки състезател сам си избира как да протече подготовката му, как да подреди календара си и в кои състезания да участва. Аз съм с най-добри чувства към Григор. Желая му успех и през следващата година да си върне формата, в която беше през 2017-та, каза Кралев.

В подобен дух се изказа и Орлин Станойчев, който бе единственият български тенисист преди Григор, пробил до Топ 100. Съмнявам се календарът на Димитров да е единствената причина той да не играе в София. Според мен той не казва истинския повод. Какъвто и да е той, Григор не е прав. Турнирът в София не може да му навреди. Напротив, той може да изкара само позитиви от него. Надпреварата е в идеалното време след Откритото първенство на Австралия, в което да се подготви за предстоящия сезон в зала. Чудесен подгряващ турнир преди този в Ротердам, заяви Станойчев пред “Меридиан Мач”. Не съществува по-голямо удоволствие от това да играеш пред собствена публика. Никъде по света Григор не е обичан така, както в България. Едно участие пред родна публика ще го зареди емоционално, което би му помогнало през целия сезон. За мен отказът му не е оправдан, каза още Орлин Станойчев.

Най-остър бе Радослав Лукаев, друг бивш национал, който написа дълъг коментар в социалните мрежи. Ето какво се казва в него:

Гришо, пиша ти тук защото така реши да не искаш да имаш контакт с никой от бившите тенисисти на България, защото ти сам избра така да бъде. Говориш че си националист, който милее за държавата, и се гордееш да се състезаваш под БГ флаг. Когато беше малък, баща ти търсеше начини да ти помага да се развиваш и когато най много имаше нужда да играеш с някой, баща ти се обръщаше към мен. Можеш ли да отговориш защо след като стана голяма звезда, се скри в имението си в Монте Карло и спря да контактуваш с нас и баща ти да обяснява, че никой не трябва да има връзка с теб и тренираш там изолиран а не го правиш в България? Ти по този начин караш много други българи които се занимават с този спорт да последват твоя пример и да бъдат надути като теб Даваш ли си сметка изобщо какъв пример на младите даваш, какъвто уж искаш да бъдеш, и България да се гордее с теб? Ти по никакъв начин не помагаш на българския тенис за мен, защото ти на нито един турнир на който си бил, не си изявил желание да тренираш или загряваш с друг българин и така ли те научихме когато беше на 15-16 години? Кога човек като теб е направил нещо, което да не е свързано с пари и само защото твоя екип ти напълни главата, че БФТ и държавата не са ти помогнали по никакъв начин. Омръзна ми да чета и слушам глупостите какъв националист си, а в същото време нямаш една седмица тренировки в България, където децата да се докоснат до теб и твоите фенове да те видят. Толкова ли в България няма хора, с които не можеш да работиш и да помагаш на тенис средите? Един пример ще ти дам: Ив Алегро беше спаринг партньор на Роджър Федерер, после играха двойки заедно и в крайна сметка стана главен треньор на Швейцария и до ден днешен Федерер тренира на Националния тенис център. Кога последно си спомняш ти да си направил нещо такова? Много се радвам за твоите успехи, но не си човека за който се представяш, а използваш държавата за личните си цели и манипулираш медиите.