Терористичен атентат преди пловдивското дерби е осуетила местната полиция, съобщава „Марица”, като се позовава на сигурен източник. В една от химическите тоалетни на стадиона е била заложена бомба с кило взривно вещество, натъпкана с пирони, винтове и рапиди. Ако адската машина беше избухнала, можеше да има десетки жертви, коментират експерти по сигурността.

Зловещата находка е била открита преди домакинския мач на Локомотив (Пловдив) срещу Ботев на 19 април т.г. Обучените полицейски кучета успели да надушат взрива, който бил потопен в течността на една от химическите тоалетни на стадиона край „Лаута“. Веднага е бил извикан екип от фирмата по поддръжката, който е извадил адската машина от дупката, след което сапьори са я обезвредили на място.

Това се е случило малко преди мача, който впоследствие беше прекратен заради канонадата от бомбички и фойерверки, метнати към терена от феновете на черно-белия тим. Кой обаче е заложил адската машина и по какъв начин тя е внесена на стадиона, не е разкрито и до днес.

Полицията, която охранява стадионите, използва всякакви прийоми при надхитряването си с футболните бомбаджии, разказаха ченгета пред наш репортер. Имало е случаи, в които мераклии на фойерверките са пъхали пиратки и по-сериозни пиротехники в устата или задните си части, за да минат през полицейската цедка на входа. „Нашите служители обаче не се щадят, слагат ръкавиците и бъркат във всякакви анатомични органи, когато има съмнение за укрити в тялото опасни предмети”, призна полицейски шеф.

Неделин Петров