Светът отдава почит към Пеле. Легендарният бразилски футболист почина вчера на 82-годишна възраст.

Фенове не криеха сълзите си пред болницата в Сао Пауло, където Пеле беше на лечение. Други спонтанно се събраха пред стадиона на Сантос - бившият клуб на Пеле.

Болницата "Алберт Айнщайн" съобщи, че той е починал в 15:27 часа на 29 декември поради органна недостатъчност в резултат на прогресията на рак на дебелото черво.

Бразилският президент Жаир Болсонаро обяви тридневен траур.

Новоизбраният държавен глава Лула да Силва написа в Туитър, че никога не е имало "Номер 10" като Пеле и му благодари за всичко. Целият спортен и политически свят се сбогува с Краля на футбола.

Пеле ще бъде погребан на 3 януари. Ден по-рано тялото на Пеле, който почина на 29 декември, ще бъде доставено от болницата, в която приключи земния си път, до стадион "Вила Белмиро" в Сантос.

Церемонията по сбогуването с великия футболист ще започне в 10 часа сутринта местно време и ще продължи точно едно денонощие. Тя ще бъде открита за всички, но на желаещите да се простят с Пеле няма да бъде разрешено да доближават ковчега.

След това по улиците на Сантос ще тръгне шествие с тялото на Краля на футбола, която ще се насочи към мемориала "Вселенски некропол", където ще е и самото погребение.

Церемонията ще бъде открита само за семейството и най-близките му приятели.

Легендарният футболист е единственият трикратен световен шампион и държи рекорда за най-много голове с фланелката на бразилския национален отбор. Затова ѝ като синоним на името му се използваше Краля на футбола.

Футболният свят скърби за ПелеКралят на футбола си отиде на 82 години

Своето уважение към бразилеца изразиха редица спортисти, сред тях Христо Стоичков, Лионел Меси и Кристиано Роналдо. Ръководният орган на световния футбол обяви, че Пеле е "безсмъртен", след като през 2000 г. ФИФА определя Пеле като футболист номер едно на XX век. Бразилският държавен глава - Жаир Болсонаро, както и трима американски президенти - Джо Байдън, Барак Обама и Бил Клинтън също изказаха съболезнования.