Пловдивчанката Виктория Радева е сред грациите ни донесли европейската титла по шах. Вики заедно с Антоанета Стефанова, Нургюл Салимова, Белослава Кръстева и Гергана Пейчева завоюваха европейската отборна титла по шах след успех над Грузия в последния си мач от ЕП. 

Вики Радева е сред големите таланти на българския шах. Още от малка започва да печели титли и медали. През 2011-та печели сребро на Световното първенство по шах за U10. Няколко пъти е държавна шампионка по шах в България. 

Има участие и на Световната купа по шах през 2021г. През същата година тя беше удостоена и със званието гросмайстор.

След многото драми в българския шах и борбата за власт от страна на няколко регистрирани федерации България най-накрая събра силен отбор, който спечели европейската титла. Българска Федерация по Шахмат 2022 изпрати в Будва, Черна гора реално най-силният български отбор.

Заради различни драми с федерациите националките отдавна не се бяха събирали на Европейско първенство. 

Сега обаче България събра - световната шампионка от 2004-2006г. Антоанета Стефанова, финалистката в световната купа по шах Нургюл Салимова, бронзовата медалистка от Световното първенство до 20 години Белослава Кръстева и още две от младите ни надежди пловдивчанката Виктория Радева и Гергана Пейчева. 

Европейската титла дойде без загуба 5 победи срещу отборите на Турция, Испания, Сърбия, Грузия, Азербайджан и ремита срещу Унгария и Швейцария.

Така тази година беше наистина феноменална за българския шах, след като първо Нургюл Салимова стана финалистка на Световната купа за жени, която е една от най-значимите турнири в шаха. След това Белослава Кръстева спечели бронз на Световното първенство до 20 години. Двете бяха много близо до товат и да спечелят титлите. 

Припомняме, че България има и двама световни шампиони за мъже и жени в шаха - Веселин Топалов през 2005г. и Антоанета Стефанова в периода 2004-2006.

Историческа победа! Българките са шампиони на Европа по шахматУспехът дойде след драматична партия на Гергана Пейчева в последния кръг