Пловдивският стрелец Кирил Киров ще дебютира на Олимпийските игри в Париж. Пловдивчанинът стана стрелец номер 1 на България за 2023-та година, след като спечели бронзов медал от световното първенство в Баку, Азербайджан и се превърна в един от първите български спортисти с квота за игрите. 

Той е роден на 19 февруари 2000г. в Пловдив. Тренира доста видове спорт, но отива на стрелбището и се запалва по стрелбата. Той е състезател на пловдивския клуб "Тракия", а негова треньорка е Румяна Апостолова, за която Киров казва, че дължи всичко в стрелбата.

Кирил Киров безспорно е един от най-талантливите ни стрелци. За него започна да се говори през 2018-та година, когато печели бронз на Европейското по стрелба в унгарския град Гьор. 

Само няколко месеца по-късно отново през 2018-та година пловдивчанинът достига и до най-големия си успех при младежите, а именно олимпийска титла в младежката Олимпиада в аржентинската столица Буенос Айрес.

През миналата година - 2023г. Кирил Киров стана един от първите български спортисти с квота за Олимпиадата в Париж. Той спечели бронзов медал от Световното първенство в Баку, Азербайджан и успя да завоюва квота за игрите. За Киров Баку определено е по-специално място, защото той печели квота за Младежката олимпиада именно в азерската столица, а тогава печели олимпийската титла. 

Киров беше определен и за най-добър стрелец на България за 2023-та година. 

За 20-годишният пловдивчанин това ще е дебют на Олимпийски игри. 

Киров заляга сериозно и над учебниците, защото учи дентална медицина в Медицинския университет. 

КИРИЛ КИРОВ

Дисциплина: 10 м. въздушен пистолет 

Родена: 19 февруари 2000 г. в Пловдив

Клуб: Тракия (Пловдив)

Треньор: Румяна Апостолова 

Успехи:

ЕП - 3 място в Гьор 2018г. за юноши

СП - 3 място в Баку 2023г. 

ОИ - дебют в Париж 2024г.

ОИ - 1 място в Буенос Айрес 2018г. за младежи

Стрелец № 1 на България за 2023г.

Киров в Париж 2024:

28 юли квалификации 10 м. въздушен пистолет 

29 юли финал 10 м. въздушен пистолет 

Пловдивчаните на Олимпиадата - Кирил Киров: Ако искаш нещо и полагаш усилия рано или късно ще го постигнешПловдивчанинът стана трети на Световното първенство и спечели квота за Париж на 10 м. въздушен пистолет