Пловдивчанинът Велиан Димитров мечтае да стане първият български професионален снукър играч в България. Едва на 18 години Димитров вече е републикански шампион и полага сериозни усилия да стигне до професионалния снукър. Той вече има досег и до своя идол и символа на снукъра Рони О'Съливан, с който игра един фрейм в родния Пловдив в демонстративния мач срещу Джими Уайт през миналата година. Велиан е бил съотборник и на друга легенда в снукъра Джон Хигинс в шоу мач в България. 

Макар и още да е ученик пловдивчанинът вече има и успеха в официален мач срещу известен професионалист - Род Лоулър, който е бивш номер 20 в световната ранглиста, а през тази година игра и срещу Рони О'Съливан. 

- Как се запали по снукъра?  

- Преди снукъра тренирах футбола от 4-ти клас в Спартак и като всяко едно дете, което търси нещо, с което да играе и да се занимава попаднах на Евроспорт, на който даваха снукър. Тогава ми привлече вниманието и играта ми стана интересна, защото беше нетипична и много различна. Правилата също ми бяха интересни, както и пласирането за топките. По-сериозно започнах да следя и турнирите. Първоначално с баща ми ходихме да играем билярд. В един момент отидохме в "Клуб 147" и още в първия момент ми стана интересна самата снукър маса. Започнахме случайно да играем снукър, защото нямаше свободни маси за билярд. В клуба идваха различни играчи, които имат опит в снукъра. Попаднах на Краси Камишев, който е едно от най-популярните имена в България свързани със снукъра. След това започнах да работя и с Иван Кюпов. Постепенно се запознах с всички състезатели. Така се получи, че се организираше и Пловдивска лига, която беше група от турнири всяка седмица в неделя. За съжаление сега я няма тази лига. През 2018-а година от Европейското първенство бяха закупени масите за България. Тогава тези маси пристигнаха в снукър клуб "Утопия" и аз се преместих да тренирам от "Клуб 147" в "Утопия". Достигнахме в един момент от ноември 2019-а година, в който беше най-добре за мен да имам собствена маса, на която да тренирам и да се подготвям за турнири и по-големи състезания. 

- Как започна да се занимаваш със снукър? 

- Със спорта се занимавам от 2017-а година. Извървях всички стъпки от локално ниво тук в Пловдив, след това преминах и на национални турнири на българската федерация. През 2018-а година Европейското първенство беше в България и аз успях да се класирам. От тогава всяка година съм част и от националния отбор на Европейски първенства. Имам и участия на две световни. Най-големият ми международен успех е петото ми място на Европейското първенство през 2022-а година в Албания във възрастта до 18 години. Успях да победя и някои много добри играчи включително и бивши професионалисти. Победих и актуалния европейски шампион до 18 години. На Световното първенство през 2022-а година победих Род Лоулър, който е доста известно име в снукър средите. Той беше професионалист 30 години изпадна през 2021-а година и следващата година отново се върна в тура. В България конкуренцията е по-малка. През миналата година станах републикански шампион. Този сезон ми е по-добър. От ноември си запазих първото място и имам голяма разлика с втория по точки. Спечелих 5 от ранкинг турнирите в България и един, който е с покани и той е вторият по сила турнир след републиканското първенство.

- Пловдивската школа в снукъра е много силна. Още в зараждането на спорта в България. Има ли достатъчно маси за снукър в Пловдив?

- Мисля, че има около 8 снукър маси в Пловдив. Това е основната специфика на спорта, защото масите са специални. Отделно обстановката трябва да е много различна и спокойна. В Пловдив единственото място за провеждане на турнири и тренировки е "Утопия". Повечето клубове, в които има снукър маси са предназначени за забавление и това е нормално, защото по този начин се и издържат. Местата обаче за тренировки и турнири са малко. За съжаление и в Пловдив в някои клубове бяха махнати снукър масите. Не е много развит спорта в страната, но вече от ноември миналата година имаме национална снукър база на националния стадион "Васил Левски". Това е нещо, с което много малко държави могат да се похвалят. 

- Работиш ли с чуждестранни треньори и ходиш ли да тренираш в чужбина? 

- Работя със световноизвестния треньор Пи Джей Нолън, който е ирландец и с него работим заедно от началото на 2022-а година. Бях на тренировъчен камп в Ирландия. Той е начело на единствената ирландска академия по снукър. Тридневен камп, който беше свързан с тренировки по цял ден и също така и много упражнения. Благодарение на него и неговите съвети изглежда много по-реалистично да успея да постигна целите си. Искам да се подобрявам все повече и да участвам на повече международни турнири. Следващата ми голяма цел е да стана професионалист в снукъра. Бях миналото лято в Шефилд, където са двете може би най-големи академии по снукър. Едната академия е наскоро отворена и е собственост на Дин Дзунхуей един от най-популярните снукър играчи, а другата е Виктория снукър академи, която съществува от повече години. Академиите са със собственици китайци и тренират почти всички китайски играчи при професионалистите. Бях там това лято да видя как се случват нещата на професионално ниво и да си премеря силите със силни състезатели. Това беше безценен опит за мен. Във Виктория успях да играя с максимално много състезатели. От академията на Динг ми отговориха, че не могат да ми гарантират, че ще имат играчи, защото те искат да тренират основно самостоятелно. 

- Как се развива снукърът? 

- За мен снукърът трябва да опита да направи всичко възможно да догони другите спортове и това ще стане ако се променят доста неща. Трябва да го направят по-атрактивен за публиката. Много турнири започнаха да отпадат, защото организаторите им не са на печалба. Според мен трябва да се увеличат и капацитетите на залите, защото в много малко турнири се играят пред над 8000 зрители. Атмосферата и присъствието на много повече феновете е съвсем различно. Самият спорт е базиран в по-малките градове в Англия. Има много неща, които трябва да се променят, за да може да печели още повече фенове. За съжаление дори не всички професионалисти могат да се издържат само от снукъра. Знам за играчи, които са в топ 30, но търсят друга работа, за да се издържат. Тук е голямата разлика отново и с другите спортове, където поне първите 100 могат да се издържат от това и да само спортисти. 

- Игра с Рони О'Съливан преди няколко месеца в демонстративния мач в Пловдив срещу Джими Уайт. Какво беше усещането да се докоснеш до идола си? 

- Това си ми остава като безценен спомен, защото в който и да е спорт да се докоснеш до най-добрия е уникално. Той ми каза много топли думи, които ми дават още повече кураж и енергия. Каза ми, че много лесно бих могъл да влезна в професионалния тур, което е и моята основна цел. Каза ми още, че имам много добър удар по топката и много добри пласирания, което показва, че толкова велик човек е много земен. Възможността да играя с него е огромна. Благодаря на Олег Велинов, който осъществи това да идват такива имена на снукъра в България. Турнирът, който се проведе, за да стигна до тази среща беше доста напрегнат за мен. Беше ми доста по-трудно и по-некомфортно. Разпределени бяхме в група от по 4-ма състезатели. Аз завърших втори в групата и дори имаше моменти, в които не беше ясно дали ще се класирам за следващата фаза. Вече когато достигнат до полуфиналите и беше гарантирано, че ще участвам на събитието се отпуснах и спечелих турнира. Това пък ми даде възможност да си избера мястото и съотборника. Бях категоричен Пловдив и Рони О'Съливан. Изпитах огромно удоволствие да играя пред такава публика с Ракетата. Надявам се да достигна някои от неговите успехи. Участвах за втори път в подобен мач с големи играчи в снукъра. През 2018-а година, когато беше двубоят Джон Хигинс и Марк Уилямс, бях съотборник за един фрейм с Джон Хигинс. 

- Как се ръководи федерацията по снукър? 

- Играта в България е ръководена по най-добрия възможен начин от председателя на федерацията Олег Велинов. Нямаме традиции или модел, от който да попиваме знания. Малко или много ние се учим кой е правилният подход. Самото съществуване на тази федерация и турнирите, които се провеждат на национално ниво е нещо много голямо. Олег не веднъж е казвал, че неговата мечта е България да има професионален снукър състезател и се надявам това да съм аз. Той ни помага изключително много. 

- Как се става професионален снукър играч? 

- В света трябва да има 128 състезатели, които участват в професионалните турнири в един сезон. Накрая на сезона само първите 64 остават професионалисти. Всеки, който си извоюва да е с професионален статут получава двугодишна тур карта, което означава, че ако от този сезон даден състезател е станал професионалист, но е извън 64-те той продължава да се състезава при професионалистите, защото срокът е за две години. Накрая на втория му сезон на картата ако не е в топ 64 той отпада и вече не сред професионалистите, но може да се върне по всяко време ако отново е в първите 64. Европейските първенства под 21 години и тези за мъже дават по една професионална карта. Друга възможност е турнирът Кюскул. Участват неограничен брой състезатели и се играе до полуфинал. До миналата година бяха три турнира от всеки турнир излизаха по четирима. От там излизат 12 човека и се дават право и на най-постоянните да се състезават професионално. Има и още няколко варианти. Чрез участие в Q турнира, който се определя чрез ранглиста. Всички участници на Световното първенство по снукър в Шефилд се състезават при професионалистите. Четиримата състезатели по ранглиста, които са извън топ 64 могат да продължат да се състезават при професионалистите. Трябва да се гледа към тениса и голфа и трябва да бъде далеч по-просто да станеш професионалист, защото тук е доста сложно за обяснение. Най-правилно е ранглистата да е едногодишна както е в тениса. При нас тя е двугодишна и състезателите защитават точките си от предни години. Така се случва парадокс играч, който се е представил много добре през тази година да отпадне от топ 64, защото се е представил слабо през първата си година.

- Какво ти предстои от тук нататък? 

- В чужбина тази година сезонът приключва скоро. Остана само Кюскула, който е началото на юни. Надявам се да взема участие, защото там конкуренцията е голяма и мога да видя нивото си. Записването за турнира е неограничено и ще се проведе в Лестър. Участвах на Европейското първенство в Малта, а Световното първенство беше в Австралия, но нямаше как да пътувам до там. Преди можех да участвам и във възрастта до 18 години и за мъже, но сега мога само за мъже вече, след като навърших 18 години. Там има над 150 състезатели и има състезатели с професионален опит от над 10 години. Мечтая си да участвам на Световното първенство в "Крусибъл". Нямам намерения да приключвам със снукъра и ще си гоня целите. Но няма как да се надявам само на снукъра и затова други планове за бъдещето. Смятам да продължа образованието си в България и да запиша право. 

- Какво ще си пожелаеш?

- Пожелавам си да бъда професионален снукър състезател. Не е никак лесно и е доста сериозна цел. Ако успея да стигна до професионално ниво не смятам да се задоволява само това искам да гоня и други постижения.