Генералният секретар на организационния комитет на Световното първенство по гребане за младежи през 2023 година Даниел Христов получи във Варезе (Италия) знамето на международната федерация по гребане (World Rowing).

Варезе беше домакин на сегашното световното първенство в тази възрастова група. По традиция в последния ден на състезанията италианският организационен комитет върна знамето на президента на международната федерация по гребане Жан-Кристоф Ролан. Олимпийският и световен шампион, който е начело на световното гребане от 2014 г., предаде знамето в ръцете на българските представители. По този начин официално започна подготовката за шампионата в Пловдив догодина.

"Предаването на знамето е символичният старт на подготовката на Световното първенство, което ще се проведе от 19 до 23 юли 2023 година на гребния канал в Пловдив. Знамето ще се вее на пилоните на гребната база заедно със знамената на България и Пловдив. Край гребния канал ще бъдат издигнати и знамената на всички страни, които участват в това най-голямо състезание по гребане за младежи до 23 години. Вярвам, че по време на награждаванията на победителите, когато се издигат и знамената на техните нации, ще видим българското знаме и там“, заяви Даниел Христов.

Очакванията на организаторите на Световното първенство по гребане в Пловдив са, че първите заявки за участие ще дойдат през януари 2023 година. Най-напред ще се включат гребците от други континенти, които искат да се аклиматизират и адаптират към най-бързата вода в света – тази на канала в Пловдив. Това са отбори от Канада, САЩ, Австралия, Нова Зеландия.

"Имаме отличния екипен опит и шансът да запазим почти непроменен съставът на организационния комитет на първенството, така че всеки от нас си знае задачите и върши отлично работата си. За 10 календарни години в Пловдив организирахме 8 световни и европейски състезания по гребане. През миналата година отново бяхме домакини и се сблъскахме с новите изисквания за състезание по време на пандемията, но не допуснахме нито един заразен участник. Очаквам, че за 2023 година ще имаме повече отбори и повече състезатели, най-малкото защото няма да имаме досегашните ограничения. Светът на гребането винаги остава очарован от Пловдив, от нашия гребен канал и от отличните условия, които осигуряват всички от българския екип. Традицията ще продължи и през 2023 година“, заяви председателят на Организационния комитет на Световното първенство Иван Попов.