Официалната температура на водата в Антарктида беше -1,2 градуса. Нямахме възможност да направим тренировка в ледени води. Бях много мотивиран за състезанието. Опитах се да контролирам изцяло организма си и емоциите си. Не си мислете, че не ми беше студено. Много ми беше студено, но се опитах да се концентирам и да запазя силите си за следващите метри", разказа пред Нова шампионът ни по плуване Петър Стойчев.

Той спечели първтото организирано състезание в ледените води на континента. Стойчев добави, че пътуването до Антарктида е било вълнуващо и обсипано с трудности през протока Дрейк. Той сподели, че една от най-трудните фази, през която е преминал, е навлизането във водата и рязката промяна в температурата. 

Петър Стойчев тренирал за Антарктида всеки ден под душаСъстезанието не е имало награден фонд, спортистът получил единствено плакет

"Преди състезанието температурата на тялото ми беше 37,3 градуса. Минути след като излязох от водата температурата ми беше 30,8 градуса", каза още Стойчев.

Шампионът е плувал сред ледени късчета, които не са се разтопили в ледената вода. Времето на континента е било много променливо, което е затруднило старта на състезанието. Стойчев заяви, че по време на състезание никога не мисли негативно, а винаги вярва в успеха. Когато е достигнал кораба, шампионът е бил наясно, че има значителна преднина пред останалите плувци. След два месеца Стойчев ще участва в световното първенство на Северния полюс в Мурманск. 

Петър Стойчев плува в ледените води на АнтарктидаБългаринът ще измине 1000 метра покрай 7000 пингвина