Димитър Бербатов ще се кандидатира за президент на БФС на конгреса през юни. Това той го съобщи официално на пресконференция. До момента се знаеше, че той ще е в екипа на досегашния член на изпълкома Петър Величков. В ядрото на екипа влизат Стилян Петров, Мартин Петров, Петър Величков, Борис Станков-младши, адв. Георги Владов и адвокатско дружество Динова, Русев и съдружници.

"Мисля, че е дошъл моментът да навляза в тези води. Започнали сме да работим активно. Преди да ви запозная детайлно ще спомена, че преди години Алекс Фъргюсън винаги споменаваше думата „екип“ и че подборът на екипа полага основите на успеха", сподели Бербатов.

"Включили сме други хора, които са добри хора, и имат желание да променим нещата към по-добро. Силата, която ни обединява е, че наистина искаме да вървим напред. Далеч сме от мисълта, че знаем и можем всичко, затова ни остава вратата да поканим всеки, който смята, че може да допринесе, нека се включи с идеите си. Футболът е за всички нас", заяви Димитър Бербатов.

"Нямаме стратегия за развитието на българския футбол. Комуникирах с президента на румънската федерация. Те имат план и ние трябва да взаимстваме от всички държави, които не само имат план, но и са го приложили. Едни от основните приоритети е създаване на стратегия за развитието на футбола в следващите 10 години, основен фокус е развитието на ДЮШ, повишаване на интереса към футбола в България, правилно взаимодействие с държава, ФИФА, УЕФА, повишаване на квалификацията на българските съдии, служители, делегати и други, борба с уредените мачове, БФС да стане напълно прозрачна структура, първенството да се администрира от ПФЛ", постави част от точките си Димитър Бербатов.

"Централната организационна структура на БФС е изостанала организация. Свидетели сме на авторитарни връзки, слаба комуникация по отношение на проблемите в регионите и техните клубове. БФС не е желан и надежден партньор в тази му организация и вид. Имаме и липса на спонсорски договори, което отново се дължи на липсата на доверие. Неадекватна е и политиката на човешките ресурси. ПФЛ не функционира правилно и ние ще искаме да променим това", каза Петър Величков.
 
"Служителите на БФС не са наясно кой е техният пряк ръководител. Много от длъжностните характеристики на служителите не отговарят на задачите, които те изпълняват. Всички тези отговорности водят до хаотични ситуации и на измиване на отговорността и по-голям риск за допускане на грешки. Един от основните проблеми е, че федерацията не е привлекателно място за младите специалисти. Причините затова са много. БФС има различни програми да развива спортните специалисти, да обнови инфраструктурата и да подпомогне клубовете. Доста от държавите успяват на сто процента да усвоят парите, които идват от програмите на УЕФА, заяви Борис Станков.
 
"Въпреки няколкото изказвания в последно време, че новият президент трябва да довърши мандата на Борислав Михайлова това изобщо не е така. Президентът на футболния съюз се избира за срок от 4 години. Дневният ред е казано гласуване на оставки и може да се стигне до отказ за вписване на новото ръководство. Има още време, за да се приеме такъв дневен ред, който да позволи новото ръководство да влезе в сила сега. В него трябва да се включи точка предсрочно прекратяване на мандата на президента и на хората от Изпълкома и избиране на ново ръководство. Клубовете трябва да вземат решение за пълен мандат на новото ръководство. Подготвили сме промени в устава, за да се избегне подобен сценарий в бъдеще", заяви адв. Георги Владов.