Пловдив ще бъде домакин от днес до 15 юни на Държавния личен отборен шампионат по борба за мъже и жени. Елитът на българската борба пристига в зала "Колодрума", а входът за събитието ще е свободен.

Програмата за първенството ще е пълна, а битките стартират днес с класическата борба, следват женските двубои на 14 юни, а на 15 юни състезанието ще приключи с битките при свободняците. Схватките започват в 10:00ч. и в трите дни.

Подобно събитие не се е провеждало от 2016-та година в Пловдив, когато първенството се проведе в залата на Пловдивския университет.

Домакин на първенството ще е пловдивският клуб по борба "Тракиец".

Пловдивският клуб "Тракиец" ще участва в пълен обрат и целта е влезе в топ три на отборното класиране.  

Заявките са от 40 клуба, а участниците са над 400.

В Пловдив ще дойдат най-добрите ни борци. Ще участват и състезателите с квоти за Олимпиадата в Париж, а това се явява и генералната им репетиция преди битките за медалите във френската столица.

На тепиха в Пловдив ще излязат Магомед Рамазанов, Семен Новиков, Айк Мнацаканян, Биляна Дудова и Юлиана Янева, които ще ни представят на Олимпиадата в Париж.

Ще отсъстват Едмонд Назарян и Кирил Милов, които заради контузии ще пропуснат Олимпиадата.

Днес при класиците ще участват 160 борци от 30 клуба.

На тепиха ще излязат и много от националите ни - Стоян Кубатов (77 кг), пети на световното през 2023 година, Петър Горняшки (72) и Димитър Георгиев (67), станали пети на европейското до 23 г. преди три седмици, Иво Илиев (72кг), трети на европейското до 23 г. през миналия сезон, Дейвид Димитров (82), носител на златния пояс от 2021-ва, Росиан Дермански (82), трети на световното до 23 г. , Йоан Димитров (97), европейски вицешампион до 23 г.

В надпреварата при мъжете ще се включи и Гриша Назарян, син на олимпийския шампион Армен Назарян, който по-рано тази година стана шампион при юношите. Сили ще премерят и призьорите от международни турнири при юношите Димитър Рачев и Мартин Шишеков.

Любопитното е, че на тепиха в "Колодрума" ще излязат син и баща. В категория до 97 кг ще се бори бащата на Димитър Георгиев - Юлиян Георгиев, селекционер на националния ни отбор за юноши.