Легендарният пилот от Формула 1 Михаел Шумахер вече не е прикован на легло, но лечението му струва над 50 000 паунда на седмица, разкрива Дейли Мейл. На 29 декември се навършват 5 години от злощастния инцидент, при който Шуми едва оцеля. Той падна със ски във френския курорт Мерибел и удари главата си в скала, след което бе 5 месеца в кома и претърпя множество животоспасяващи операции. От няколко години Шумахер е скрит от целия свят в имение за 50 милиона паунда в Швейцария на брега на Женевското езеро /на снимката/ и за състоянието му се прокрадват само оскъдни информации. Според тази на Дейли Мейл – той вече не е на легло.

Съпругата му Корина, с която са женени от 1995 година, настоява за пълна секретност. Приятелите не говорят за него публично. Ако някой проговори – повече не е приятел, пише британският таблоид. Малко хора се забелязват по горските пътеки около имението. Един от тях е бащата на Михаел – Ролф, за когото е било построено то. Никой от 13-те хиляди жители на намиращото се наблизо градче Гланд, не знае нищо за Михаел. Слуховете, че е бил преместен в Испания и САЩ при специалисти невролози, се оказаха измислица. 19-годишният син на Шуми – Мик, също пази в пълна тайна състоянието на баща си. Преди няколко седмици Мик стана шампион във Формула 3 и вече гледа към Формула 2. Наскоро той поне разкри какво са си говорели с баща му преди инцидента в Мерибел.

Той ме питаше дали искам да се състезавам професионално или да карам само за удоволствие- Аз му отговарях, че исках да съм сред най-добрите в моторния спорт, а за мен той винаги е бил най-добрият. Той е моят идол, каза Мик.

Дейли Мейл твърди, че Михаел не е прикован на легло, нито пък е на системи. Лечението му обаче струвало над 50 000 паунда на седмица. Според изданието бившият ас на Ферари живее с най-близките си в основното тяло на имението, а не в специално пригодено за него помещение, както се предполагаше.

Не се мина и без скандали. Наскоро се оказа, че лекари са откраднали медицинските му епикризи след операциите през 2014 година и се опитали да ги продадат за 40 000 паунда.

През 2016 година човек от папското обкръжение посетил Шумахер по настояване на големия приятел на пилота Жан Тод - бивш спортен директор във Ферари и настоящ президент на Международната автомобилна федерация. Пред германския Билд Георги Гансвайн разказа следното: Най-напред поговорих с Корина и майка й. След това един терапевт въведе Михаел в стаята. Представих му се, казах му, че съм негов голям фен и недоумявам как е възможно някой да управлява болид толкова бързо. Хванах ръцете му – бяха топли. Някои неща не могат да бъдат предадени с думи, а само с докосване. Да държиш ръката на болен човек е нещо дълбоко християнско и е проводник на смирение и близост. Това беше много важно за мен.

Самият Жан Тод е един от хората, които често посещава Шуми и наскоро разкри, че двамата заедно са гледали Гран При на Бразилия. Михаел ми е като син. Имам негови снимки в офисите и апартаментите ми, признава през сълзи франузинът. Бившият съотборник на Шуми във Ферари Рубенс Баричело също е искал да го види, но е получил отказ с мотива, че идеята не е добра и за двамата. Така че нямам новини, каза Баричело.

Предполага се, че за Шумахер ще бъде оповестена официално повече информация за състоянието му догодина, когато ще чества своя 50-годишен юбилей. И това обаче не е твърде сигурно. Както каза неговата мениджърка Сабине Кем: Най-хубавият подарък за него и семейството му ще бъде хората да го запомнят като най-добрият пилот в историята на Формула 1.

РЕКОРДИТЕ НА ШУМАХЕР В ЦИФРИ:

7 – титлите на Шуми във Формула 1. Хуан Мануел Фанджо и Люис Хамилтън имат по 5

8 – титлите му в Гран При на Франция – никой няма толкова много от едно състезание

13 – броят на победите му през 2004 година – рекорд за най-много победи в рамките на един сезон

51 – броят на победите му, когато не е тръгнал от полпозишън – това също е рекорд във Формула 1.

91 – броят на победите му във Формула 1. На второ място е Люис Хамилтън с 18 победи по-малко