Над 1000 души се включиха в първото българско издание на един от най-успешните мини-маратони с кауза в света, състоял се днес в София. На старта на Run2Gether рамо до рамо застанаха хора с увреждания и техни поддръжници с големи сърца от политиката, бизнеса, сцената, спорта, както и много други съпричастни столичани.

В благотворителния маратон по двойки всеки участник с голямо сърце застана до човек с различни възможности и двамата изминаха между 2,2 и 6,6 км към една обща цел - да надскочат себе си и да пресекат заедно финала, където си разделиха по половинка от един медал, символ и награда за тяхното приятелство.

Благотворителният маратон се състоя под патронажа на президента Румен Радев и Столична община в лицето на кмета Йорданка Фандъкова и зам.-кмета Албена Атанасова. 

Run2Gether има две големи цели: да популяризира спорта за всички и да даде гласност на нуждата от равно включване, равен достъп и промяна на нагласите към хората с увреждания. Средствата от дарените билети за участие в маратона, заедно с даренията от Отговорния бизнес, ще помогнат за създаването на Адаптиран младежки кариерен център за хора с различни възможности, който да ги подготвя за нуждите на пазара на труда.

„Маратонът ще започне с равен старт за всички Ви, такъв какъвто трябва да е и за хората с увреждания при достъпа им до образование, здравеопазване, заетост, транспорт и други услуги... Днес Вие ще бягате, но това няма да е бягство от проблема, а точно обратното – ще бягате към решението. Промяната на нагласите към хората с увреждания започва с възприемането им като хора, с които можеш да бягаш навсякъде в живота. Пожелавам от сърце на всеки от Вас да получи своята половинка от медала за участие в благотворителния маратон, защото да си част от цялото е въпрос на равен старт“, написа президентът Радев в поздравителния си адрес до участниците.

„Столична община винаги е подкрепяла и ще подкрепя всяка една благородна кауза, която води до приобщаване всички хора“, се каза пък в приветствието от името на кмета Йорданка Фандъкова.

В благотворителното бягане, редом с хората с различни възможности, участие взеха и много звезди от спорта и шоубизнеса, уважавани обществени фигури, големи компании и граждани с големи сърца, сред които посланиците на инициативата Мария Гроздева, Михаил Христов, Краси Георгиев, Лазар Радков, Биляна Йотовска, Ивайло Захариев, Николай Ваклинов, д-р Калин Василев, Кирил Славов, Надя Младенова, Таня Иванова и др.

Специално за събитието от Тайланд пристигна и основателят на Run2Gether Чачай Афибанпоонпон заедно с участник с различни възможности, който е бил част от Run2Gether Банкок. В маратона с кауза се включи и консулът на Тайланд в България Виктор Меламед.

Run2Gether е един от най-успешните мини-маратони с кауза в света, като от събота и София вече е част от международната инициатива в подкрепа на хората с увреждания, провеждаща се също в Ню Йорк, Амстердам и Банкок. Организатор на Run2gether България е JAMBA.

Един от участниците в мини-маратона спечели два двупосочни билета до Тайланд, Банкок, за участие в Run2Gether Тайланд, осигурени от генералния спонсор на събитието. Краят на Празника на заедността и приятелството бе ознаменуван с голям концерт с участието на Невена Пейкова, Християна Лоизу, Вензи и други поп звезди, приятелски мач на националния баскетболен отбор и на националния баскетболен отбор в колички, зумба, както и игри на достъпно и адаптирано голф игрище.