Пловдивският клуб Актив 2013 стана номер 1 на държавното първенство по лека атлетика за мъже и жени. Той има едва 6-годишна история, но се утвърждава като един от водещите в града и в страната. На шампионата в София СК Актив 2013 спечели най-много медали от всички останали клубове – 8 златни и 4 сребърни. Отличията бяха завоювани само от петима атлети и техните двама треньори – Недялко Боруков и Йорданка Аризанова.

Мартин Проданов, който е син на олимпийската ни шампионка в биатлона Катя Дафовска, се прибра от САЩ специално за състезанието и грабна титлата в бягането на 800 метра. В същата дисциплина при жените Лили Георгиев нямаше конкуренция и се окичи със златото. Кристина Борукова пък спечели две първи места в индивидуалните дисциплини – на 400 метра и на 400 метра с препятствия. В щафетата 4 по 400 метра клубът стана първи при жените, а в шампионското бягане участваха Лили Георгиева, Кристина Борукова, Габриела Георгиева и Цветелина Гемишева. 4-те момичета спечелиха и сребърни медали в късата щафета – 4 по 100 метра.

Това е първи подобен успех на младия пловдивски клуб, а Лили Георгиева вече има медали от всички дистанции в бяганията – от 100 до 10 000 метра в различните възрастови групи. Искам да изразя нашите благодарности към спонсорите, които ни помагат много – фирмите „Хъс“, „Арх Сити Строй“, „Юпитер Метал“, „Сенди“ и „Бултекс 99“. Специални благодарности и към Община Пловдив, която ни отпусна средства за подготовка и екипи, както и към федерацията ни по лека атлетика. Без помощта на всички тях нямаше как да се справим. Когато има помощ, подкрепа и средства – идват и успехите, заяви президентът и треньор на СК Актив 2013 Недялко Боруков.

От тази година в пловдивския клуб е и състезателката в средните и дългите бягания от Варна Силвия Георгиева, която ще може да се състезава от следващия сезон.