361 състезатели се включиха в международния маратон "Съединение" от  едноименния град до Пловдив и малкият пробег от 2 км, които се провеждат ежегодно навръх официалния празник 6 септември. Освен за самото състезание, участниците пробягаха всичките 23 километра и за да отдадат почит към героите, допринесли за Съединението на България.

Пред камерата на TrafficNews всички маратонци споделиха, че за тях е било чест да се включат в мемориалното състезание. Да изпитат тръпката на прехода, да усетят празничното настроение и да се насладят на еуфорията от публиката.

„Това е голям празник, за мен всеки българин трябва да се гордее с него. Усещането е уникално, макар и уморени се чувстваме, като част от празника”, заяви Петър от Пловдив.

48–годишният Витан Порязов за поредна година участва в маратона. Мъжът от Панагюрище, макар и да не е в челната тройка, не се отказва от идеята да участва в надпреварата. До днес той не е печелил приза, макар от създаването му да е редовен участник. За Порязов това е не само индивидуално изпитание, но и патриотичен подвиг.

„Това е единствения маратон, който не пропускам. С него искам да отдам почит към строителите на съвременна България и хората, които са осъществили Съединението”, заяви пред наш репортер Витан.

Най-добро време сред участниците показаха Стоян Владков и Маринела Нинева

Атлети от Дряново спечелиха маратон "Съединение" за втора поредна годинаСтоян Владков триумфира при мъжете, Маринела Нинева - при жените, 148 души бягаха в празничната надпревара

28-годишният състезател от Дряново, триумфира при мъжете, като пробяга 22-километровата дистанция за 1:18.54 часа. Нинева стана първа при жените с резултат 1:29.57. И двамата са активни състезатели и печелят надпреварата за втора поредна година. 

„Чувството е уникално. На самия старт, чувайки гърма, атмосферата и аплодисментите, те предразполагат да бягаш и да дадеш всичко от себе си. Днес се усеща празникът, духът на хората и патриотичната атмосфера”, сподели пред TrafficNews Стоян Владков.

Още от атмосферата на маратона и какво споделиха маратонците може да видите във ВИДЕОТО: