Представителите на трите пловдивски плувни клуба - Спринт, Младост и Пловдив 2019 излязоха на протест за басейн "Младост" пред финалната кула на Гребната база. На протеста присъстваха треньори, плувци и родители. Пред кулата бяха и зам.-кметът на Пловдив по спорта Георги Титюков, зам.-председателят на ОбС и легенда в кану-каяка Николай Бухалов, общинският съветник на Демократична България Йордан Иванов, легендата на Локомотив Георги Василев - Гочо, майката на тенисистката Цветана Пиронкова - Радосвета Чинкова, която е една от най-успешните ни плувкини. 

Припомняме, че представителите на клубовете искат построяване на новия 50-метров басейн, който е стопиран от две години заради липса на финансиране.

Освен липсата на  модерен басейн причината за днешния протест беше, че 8 плувци от клуба на ВСИ плуват в "Младост". Представителите на останалите три клуба Спринт, Младост и Пловдив 2019 не искат плувците да бъдат пуснати в басейна, защото и без това организацията откъм тренировки е доста сложна. 

Бе организирана и среща между клубовете и зам.-кмета Георги Титюков, за да се разберат за графика, но така и не се стига до конкретно разбирателство. 

От клубовете предложиха децата от ВСИ да се извозват с бус от спортното училище до басейна на ВСИ. 

"Вече доста години е напрегната ситуацията с плуването в Пловдив. Ние плуваме три плувни клуба, не можехме да наместим графиците между всички, а с идването на още един става съвсем трудно. Попитах и колеги от София там децата сменят по два автобуса, но тук може да се реши проблема с бусче за децата. За басейна няма никаква яснота още", заяви председателят на ПК Пловдив 2019 Славяна Раденкова.

"От 50 години съм в плуването - като състезател и треньор. Тогава взеха базата ни 50-метров басейн. Всяка управа ни обещава да ни построи басейна, но това така и не става факт. Единственото решение е построяването на нов басейн", заяви Радосвета Чинкова.

"Досега в басейна тренираха три плувни клуба, а сега има четвърти с осем деца, които бяха приети в спортното училище. Ние сме длъжни на всички ученици в спортното училище да осигурим място за тренировка. Мисля, че все ще успеем да ги сместим тези деца в басейна. Сега ще направим среща за графика. За съжаление поради липса на финансиране строежът е спрян от две години. От Общината не сме спирали да търсим финансиране. Обсъждат се варианти за финансиране. Всичката тази енергия трябва да я насочим в друга насока, а не да се караме. Да направим над 10 000 подписа и при съставянето на новото правителство тя да бъде предоставена. Сумата за басейна е от порядъка от 12 - 15 млн. лева, но само Общината няма как да финансира този проект", заяви Георги Титюков.